U ponedeljak 19. jula otvorene su prijave za Četvrti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”, koji će se održati od 8. do 10. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kongres obuhvata predavanja, izložbe arhitekata i sponzora, radionice, tribine i konkurs „Mikro eko kuća 2021″ za mlade arhitekte, dizajnere i pejzažne arhitekte do 30 godina i studente odgovarajućih fakulteta. Pored predavanja 10 eminentnih arhitekata iz 10 zemalja sveta, u okviru Kongresa će se održati i dve radionice za studente i mlade arhitekte, od kojih će jednu voditi pejzažna arhitektica i nagrađivana dizajnerka vrtova Kate Gould iz Engleske, dok će za drugu radionicu biti zadužen Saša Begović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i osnivač studija 3LHD.

Povezana vest:  Apatinska pivara tokom Ulaz festivala podsećala na značaj bezbedne i sigurne vožnje

Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja. Predavači, autoriteti u ovim oblastima u svetskim okvirima, kroz recentne projekte i studije približiće domaćoj javnosti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. Na izložbi sponzora učesnici i posetioci će imati priliku da vide nove tehnologije, proizvode i materijale koji se primenjuju u ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi.

Povezana vest:  Provedite Svetski dan kafe uz emotivne stihove, dragu osobu i Julius Meinl

Predavači na Kongresu su:  Kate Gould (Kate Gould Gardens, Engleska), Dries Vens & Maarten Vanbelle (Vens Vanbelle, Belgija), Sonja Radović Jelovac (Studio Synthesis, Crna Gora), Juri Troy (Juri Troy Architects, Austrija), Saša Begović (3LHD, Hrvatska), Peter Kuczia (Peter Kuczia, Nemačka), Aljoša Dekleva (Dekleva Gregoric Architects, Slovenija), Mitesh Dixit (Domain, SAD), Zoran Abadić (1X2Studio, Srbija) i Stefan de Koning (MVRDV, Holandija).

Povezana vest:  ZAVRŠENO PRVO IZDANJE NAUTIČKOG DOGAĐAJA SUPERYACHT RENDEZVOUS U PORTO MONTENEGRU

Za one koji se prijave i uplate kotizaciju do 1. septembra obezbeđen je popust od 30%, dok je studentima omogućena kupovina karata po posebnim cenama. Kongres organizuju Udruženje „Ekokult+” i Magazin za eko arhitekturu i kulturu „Eko kuća”, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Podgorici.

Više informacija o kongresu moguće je pronaći na sajtu www.congress-saee.com, a sve informacije o prijavi i kupovini karata su na linku www.congress-saee.com/karte/.