Vikimedija Srbije raspisuje konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata u domenu obrazovanja, saradnje sa institucijama kulture i volontiranja. Konkurs traje od 8. jula do 10. avgusta 2021. i otvoren je za sve pojedince, predstavnike organizacija, institucija kulture i obrazovanja.

OBLASTI KONKURSA U OKVIRU KOJIH MOŽETE KONKURISATI

● Obrazovanje – u okviru ove teme radi se na ostvarivanju saradnje sa školama i fakultetima u pogledu implementacije obrazovnih projekata Vikimedije Srbije u pomenutim institucijama.

● Saradnja sa institucijama kulture i institucijama od javnog značaja (GLAM institucijama) – u okviru ove teme potrebno je ostvariti dvosmernu saradnju sa pomenutim institucijama. Pod tim se može podrazumevati digitalizacija i oslobađanje materijala koje institucija poseduje ili neki drugi vid saradnje.

Povezana vest:  Avon ispunjava sve praznične beauty želje

● Podsticanje volontiranja je tema koja je stalno aktuelna u Vikimediji Srbije imajući u vidu da je udruženje pre svega volonterske orijentacije. U okviru vaših predloga podsticanje volontiranja bi trebalo da se odnosi na volontiranje na Vikimedijinim projektima.

● Aktiviranje Vikipedijinih sestrinskih projekata među kojima su Vikirečnik, Vikicitati, Vikizvornik, Vikiknjige i sl.

● Povećanje raznolikosti u okviru projekata. Pod ovim se podrazumeva povećanje zastupljenosti urednica na projektima, povećavanje sadržaja o ženama i ostalim rodnim kategorijama, kao i o osetljivim grupama u društvu poput LGBT+ populacije, osoba sa poteškoćama u razvoju ili marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina.

Povezana vest:  Između mode i umetnosti: uloga porodica Versače i Dona dale Roze

Predloge mogu podneti svi zainteresovani pojedinci, predstavnici udruženja i dobrovoljci čiji se ciljevi poklapaju sa ciljevima Vikimedije Srbije do 10. avgusta 2021. Prijavni formular se preuzima ovde i popunjen šalje na [email protected]. Pre pisanja i slanja predloga projekta, potrebno je da zainteresovani pažljivo pročitaju poziv za podnošenje predloga. Podnosioci projekata mogu da podnesu više od jednog predloga. Podržavaju se budžeti u iznosima od 100 do 3.000 evra. Prednost će imati inovativni projekti sa originalnim i svežim idejama, kao i dobro obrazloženim budžetom.

Povezana vest:  Završen veliki nagradni konkurs Zlatne C kafe „Srbijo, ruke ti se pozlatile"