Oko sto medicinskih stručnjaka, predstavnika nacionalnih i institucija Grada Beograda, uglednih pedijatara, psihologa, humanitarnih radnika i predstavnika organizacija i udruženja koja se direktno ili indirektno bave izazovima prevremenog rođenja, učestvovalo je na Konferenciji “Ujedinjeni za Male Divove” održanoj juče u Konferencijskom centru Envoy u Beogradu.

Konferenciju je organizovalo Udružanje Roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, uz podršku projekta „Svako dete je važno“ svetske UniCredit fondacije i UNICEF-a.

Tokom rada pet radionica konferencije pripremljeni su zaključci koji će biti objedinjeni u Agendu za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji. Svrha Agende je da da smernice budućim aktivnostima za  poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja, ukaže koje su najhitnije promene, na šta posebno treba obratiti pažnju, ali pre svega da poveže i ujedini napore svih aktera koji rade na tom polju.

Konferenciju „Ujedinjeni za Male Divove“ otvorila je Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije. Prof. dr Kisić je navela da se porodice prevremeno rođene dece nose sa čitavim nizom izazova od prvog dana života svoje dece. “Nadam se da ću, kao resorni ministar, postati nerazdvojni deo ovog tima i da ćemo zajedno rešavati sve probleme,“ rekla je prof. dr Kisić.

Povezana vest:  Lažne ponude za Ronaldovu traku; Limundo: Dodatne provere

Glumica Kalina Kovačević podelila je sa prisutnima svoje iskustvo majke dve prevremeno rođene devojčice i istakla: „Dan roditelja prevremeno rođene dece počinje i završava se pored inkubatora. Fascinantna je želja i potreba tih neustrašivih malih boraca da prežive. Zato je važno da im se, kao i njihovim roditeljima, pomogne u toj neravnopravnoj borbi sa problemima sa kojima su rođeni, koja često traje ceo život”.

Direktorka UNICEFa u Srbiji,  Dejana Kostadinova naglasila je da se u Srbiji svake godine prevremeno rodi oko 4.500 beba, znači svako 10. dete, što su podaci koji važe i u svetu: „Želim da iskoristim ovu priliku da čestitam svakom Malom Divu koji je vodio važnu bitku u prvim danima svog života, ali i da nas sve podsetim da iza svakog Malog Diva stoji veliki džin – njegov ili njen roditelj,“ naglasila je Kostadinova.

Povezana vest:  La Roche Posay predstavlja TOLERIANE ULTRA, intenzivnu umirujuću negu za kožu sklonu alergijama

Predsednica Udruženja preveremeno rođene dece Srbije “Mali Div”, Vera Bikicki Ivezić, naglasila je da se, iako je broj prevremenih porođaja u Srbiji veliki, do osnivanja ovog udruženja u Srbiji veoma malo govorilo o prevenciji prevremenih porođaja, problemima i rizicima u razvoju prevremeno rođenih beba i teškoćama kroz koje prolaze njihove porodice.

“Upravo ovi razlozi bili su povod osnivanja Udruženja “Mali Div” 2010.godine. U proteklih deset godina situacija je donekle promenjena  zahvaljujući aktivnostima pojedinih organizacija, udruženja, lekara, pojedinaca, ali i određenih državnih i zdravstvenih ustanova i institucija. Ali, mnogi problemi, posebno sitemski još uvek nisu otklonjeni. Upravo to je i bilo povod da organizujemo Konferenciju “Ujedinjeni za Male Divove,” rekla je Bikicki Ivezić.

Prisutnima na konferenciji se video linkom obratila i Silke Mader, predsednica Izvršnog odbora i koosnivač EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), u čijim aktivnostima učestvuje i Udruženje “Mali Div”.

Povezana vest:  Zablistajte na maturi - ALDO I MONSOON daruju maturante

Učesnicima konferencije podeljena je knjiga “Rođeni pre vremena” Olivere Živaljević i Predlog  Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije ,,Mali Div” za izmenu Zakona o radu koji se odnosi na dužinu trajanja porodiljskog odsustva, odnosno odsustva sa rada radi nege deteta, za majke prevremeno rođene dece.

Konferencija “Ujedinjeni za Male Divove” je prva sveobuhvatna konferencija na temu prevremenog rođenja u Srbiji.  Jedna od pet radionica održanih na konferenciji za temu je imala važnost informisanja roditelja o pasivnoj imunizaciji u cilju sprečavanja posledica RSV virusa.

Kraj konferencije obeležio je govor Luke Ivezića, prevremeno rođenog dečaka koji sada ima 14 godina, kome je prognozirano da zbog cerebralne paralize nikada neće hodati. Luka je izašao na scenu uz malu pomoć štaka za hod i zahvalio se roditeljima i lekarima koji nisu odustali i koji su mu stvorili šansu da živi  kao svi njegovi vršnjaci.

Foto: Ivana Čutura