U prvih 500 najuspešnijih globalnih kompanija na poziciji izvršnog direktora nalazi se tek 8,8% žena, što ukazuje da 91% visokih pozicija zauzimaju muškarci, najnoviji su rezultati Forbsovog* istraživanja. Sa druge strane, kompanija Payoneer, gde 50% zaposlenih na globalnom nivou čine žene, koje takođe predstavljaju 44% od ukupnog menadžerskog tima, daje dobar primer i podržava konferencije koje osnažuju žene, kao što je EWPN.

Iako smo već uveliko zakoračili u XXI vek, žene su i dalje zanemarene u nekim segmentima života. Polaritet između polova je posebno naglašen kada se zaviri u sferu poslovnog sveta, gde se ukorenilo mišljenje da muškarci, već po samoj polnoj vokaciji, imaju dominantan položaj i urođene liderske sposobnosti. Ipak, po izveštaju neprofitne organizacije LeanIn.Org**, kompanije koje imaju veću zastupljenost žena postižu ujedno i veće poslovne uspehe. Istraživanja ovog tipa nedvosmisleno ukazuju na sve veći značaj koje žene imaju u globalnom poslovanju, ali je potrebno još opšte podrške društva u osnaživanju žena u preuzimanju liderskih uloga.

Podrška i dobri primeri iz prakse mogu se naći na strukovnim konferencijama, a jedna od njih je globalna godišnja konferencija European Women Payments Network (EWPN), koja se nedavno održala u Amsterdamu i koja ime nemerljiv uticaj na menjanje ustaljenog mišljenja da poslovni svet pripada jačem polu. 

Povezana vest:  Završeno preuređenje najveće Idea prodavnice Idee Extra u Beogradu, na otvaranju druženje sa poznatim pevačem Sašom Kovačevićem (FOTO)

EWPN je neprofitna organizacija posvećena razvoju industrijskih inovacija, a jedno od njihovih osnovnih načela jeste rad na izgradnji zajednice, sa posebnim osvrtom na pitanja inkluzivnosti i polne raznolikosti. Kroz ovakve događaje, koje vode neplaćeni volonteri, a sav prihod ide na implementaciju i realizaciju programa koji služe zajednici, industrija će u budućnosti nastaviti sa rastom, jačajući ujedno položaj i značaj žena u globalnom poslovanju. 

 Prisustvo velikog broja žena na konferenciji, koje su se pokazale ne samo kao lideri u određenim oblastima poslovanja, već i kao kreatori inovativnih poslovnih promena, pre svega u oblasti finansijske industrije, poslalo je pozitivnu sliku u svet. Na toj slici našla se i Jelena Đurović, menadžerka za partnerstvo za Srbiju i jugoistočnu Evropu renomirane svetske fintech kompanije Payoneer.

„Stav Payoneer kompanije je da rodna zastupljenost mora biti u skladu sa onim što se vidi u populaciji, jer ako bi žene činile polovinu tehnološke scene, baš kao što čine polovinu globalne populacije, sva rodna pitanja iz kojih proističu mnogobrojne prepreke za napredak žena na radnom mestu bila bi u velikoj meri, ako ne i u potpunosti, anulirana“, istakla je Jelena Đurović.

Povezana vest:  Betman oborio Supermenov rekord

Tokom dvodnevnog druženja sa EWPN pokretom, Jelena je, pored važnih tema iz globalnog poslovanja, govorila i o uključenosti žena u finansijsku industriju, kao i o tome kako fintech može pomoći preduzetnicima da postanu pravi pokretači globalnog rasta. Tema od nemerljivog značaja, posebno kada se ima u vidu da je na panel diskusiji jedan njen reprezentativan deo bio posvećen novim uvidima na aktuelnu fintech situaciju, s posebnim osvrtom na potencijal lokalnog tržišta.

Kako je doprinos žena fintech industriji iz godine u godinu sve veći, njihov uticaj na kreiranje poslovne norme u industrijama u kojima su donedavno dominirali muškarci postaje nezanemarljiv ali se promene i dalje dešavaju sporo. Poslednji podaci Forbsove liste ukazuju da je 2022. zabeležen najveći procenat učešća žena ikada na pozicijama generalnog direktora u prvih petsto najuspešnijih globalnih kompanija ali on iznosi svega 8,8%. Zato su događaji poput EWPN konferencije od neprocenjive važnosti u stvaranju prilika ženama koje rade u industriji, omogućujući im da se umreže, da razmenjuju iskustva i inspirišu jedna drugu, dok istovremeno odaju priznanje ženama koje su godinama kontinuirano doprinosile razvoju fintech industrije.

Povezana vest:  Avalski toranj proslavlja svoj 9. rođendan

Ohrabrujući podaci stižu iz dana u dan, a Payoneer, fintech kompanija sa modernom platformom za digitalno plaćanje, nepristrasnom politikom svoga poslovanja dodatno utiče na pozitivne promene. Po njihovoj poslednjoj statistici, čak 50% zaposlenih u ovoj kompaniji, na globalnom nivou, čine žene. Žene u Payoneer-u predstavljaju 44% od ukupnog menadžerskog tima, što zapravo znači da na svakih 8 viših rukovodilaca dolaze 3 žene, što je podatak vredan pažnje s obzirom da trenutno u fintech industriji manje od 25% viših pozicija drže žene. Payoneer podseća da se ovde ni u kom slučaju ne radi o prebacivanju moći i favorizovanju jedne strane u odnosu na drugu, već o preraspodeli jednakih prava i inkluziji oba pola u podjednakoj meri.

Payoneer će i ubuduće nastaviti da, uz podršku malim i srednjim preduzećima koja žele da globalno šire svoje poslovanje, s posebnim akcentom radi na stvaranju ravnopravnih uslova za oba pola. Vrednovanje odlučnosti i talenta uvek treba da bude iznad unapred stvorenih pojmova o polu, ističu iz ove kompanije.