Žensko zdravlje je globalno zapostavljena tema, ali je brza promena moguća, uz pomoć medicinskih inovacija i zajedničkog rada ekspertske i šire zajednice na ovoj temi, zaključak je Fem Health Tech Soirée održanog u rezidenciji Ambasade Švedske, a u organizaciji AFA – All for All.

Događaj u okviru kog je održan panel sa diskusijom, okupio je vodeće farmaceutske kompanije i zdravstvene institucije, eksperte i ekspertkinje iz ovih i drugih oblasti, kao i visoke zvanice, što je poslalo najbolju sliku da je samo zajednički moguće podići svest na ovu temu i raditi na istinskoj rodnoj ravnopravnosti u svim poljima. Panelistkinje su bile žene liderke iz farmaceutske industrije i zdravstva: Ina Bulat, direktorka za Jugoistočnu Evropu kompanije Merk, Sandra Perić, rukovodilac za komunikacije za Centralno-istočnu Evropu i zemlje Baltika i rukovodilac za pristup tržištu za Srbiju i Crnu Goru u AstraZeneca, kao i Marijana Vasilesku generalna direktorka MediGroup.

Domaćin večeri, NJ.E. gospođa Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji, istakla je značaj ovakvih skupova i podrške ovoj i sličnim temama.

Panel je okupio fantastične ekspertkinje za žensko zdravlje, globalno zapostavljene oblasti,  koje su sa nama podelile planove kako ubrzano da ojačaju ovo polje uz pomoć medicinskih i tehnoloških inovacija. Švedska se čvrsto zalaže za rodnu ravnopravnost, za borbu protiv nasilja nad ženama i osnaživanje žena, a u Srbiji podržavamo različite inicijative na ovu temu i naša ambasada je posvećena u podršci AFA događajima i konferencijama koji promovišu žensko preduzetništvo i inovativne ideje i snove o boljoj budućnosti za sebe si svoje porodice. Zato mi je drago što se i večeras okupila ovako raznolika publika, uz predstavnike ambasada Australije, Rumunije i Izraela, Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz mnoge lokalne i švedske kompanije u Srbiji – izjavila je ambasadorka Anika Ben David.

Potpredsednica AFA korporativnog borda Ksenija Karić zahvalila se Ambasadi Švedske na kontinuiranoj podršci, i pozvala sve kojima je društvena-odgovornost cilj da se priključe u borbi za rodnu ravnopravnost.

Povezana vest:  Tamna čokolada za bolju pažnju i koncentraciju

– AFA je globalna zajednica posvećena ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj profesionalnoj afirmaciji, kao i povezivanju i aktivnom uključivanju u kreiranje budućnosti i društva jednakih mogućnosti. Žensko zdravlje je globalno oblast u koju se ne ulaže dovoljno.  Niti kroz istraživanje i razvoj, niti u praksi, iako se zna da uprkos tome što žive duže, žene imaju manje kvalitetnih godina po pitanju zdravlja. Mi kao AFA zato želimo da okupimo zajednicu vodećih stručnjaka, zdravstvenih ustanova i farmaceutskih kompanija kako bismo zajedno ubrzali promene u ovom polju, omogućili ženama priliku za vitalnost i dugovečnost, i skrenuli pažnju na to da žensko zdravlje nije samo briga pojedinca nego celog društva – istakla je Ksenija Karić.

Fem Helath Tech Soirée, deo je All for All Leadership Summit koji AFA organizuje 7. godinu za redom, a jedan od partnera je i Astra Zeneca.

Povezana vest:  Transformacija i repozicioniranje brenda Hugo BOSS

– AstraZeneca je globalna biofarmaceutska kompanija koja se vodi naukom i fokusira na pronalaženje, razvoj i distribuciju inovativnih lekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, uključujući kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti, bolesti respiratornog sistema, inflamatorne i autoimune bolesti, oblast onkologije kao i retke bolesti. Što se tiče oblasti onkologije, naša globalna ambicija jeste da eliminišemo karcinom kao uzrok smrti, odnosno da razvijemo terapije za sve njegove forme u kojima se javlja, uključujući lokalizacije koje najviše pogađaju žensku populaciju, kao što su karcinom dojke i karcinom jajnika – naglasila je Sandra Perić.

Kompanija Merck koja se čak 355 godina bavi inovacijama, je takođe partner događaja. Kao vodeća svetska naučna i tehnološka kompanija, zaslužna je za neke od najvažnijih lekova poznatih čovečanstvu. Prema oceni časopisa Forbs, kompanija Merck, prema tretmanu žena u poslovnom okruženju

– Žene su uvek u fokusu kompanije Merck, i mi našim radom pomažemo da se napravi pozitivna razlika za milione žena svakog dana širom sveta. U terapeutskim oblastima u kojima smo lideri, kao što su multipla skleroza, štitasta žlezda, dijabetes, žene su pogođene mnogo više od muškaraca i mi smo im podrška kroz brojne inicijative kojima želimo da ih osnažimo – izjavila je Ina Bulat, direktorka za Jugoistočnu Evropu u kompaniji Merck i dodala: – U oblasti vantelesne oplodnje, takođe radimo na osnaživanju žena, jer trpe izuzetan i nepravedan pritisak društva. A zapravo uzrok neplodnosti kod žena i muškaraca je podjednak, trećinu uzroka čine žene, trećinu muškarci, a trećinu oba partnera. Zahvaljujući našim rešenjima do sada je rođeno je više od pet miliona beba u svetu.

Generalna direktorka MediGroup Marijana Vasilesku, takođe je poslal snažnu poruku.

Povezana vest:  8 stvari koje se dese organizmu kada izbacite hleb

– Put ka ravnopravnosti je dug i izazovan, i sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da se u MediGroup sistemu na menadžerskim pozicijama nalazi više od 75% žena, a više od 77% redovno zaposlenih čine žene. Negovanje ravnopravnosti, vrednovanje različitosti i pružanje jednakih mogućnosti su jedni od ključnih elemenata MediGroup sistema. Istovremeno, želimo da nastavimo da posvećeno brinemo o zdravlju žena, podižemo svest o važnosti redovnih preventivnih pregleda i učestvujemo u daljem unapređenju zdravstvene zaštite za žene širom naše zemlje – izjavila je Marijana Vasilesku.

Uz ambasade Švedske i Izraela, kompanija AstraZeneca i Merck, All for All Leadership Summit podržali su u IKEA, NIS, UniCredit, Privredna komora Srbije i LPT. Tema ovogodišnjeg samita bila je ESG lideri – Stvaranje održivije, inkluzivnije i perspektivne budućnosti za sve nas (ESG leaders – Creating a more sustainable, inclusive, and growing future for all together), a događaj je održan četvrtak 2. novembra u Radison hotelu u Beogradu.