Derya_Polat,_atase_za_kulturu_i_turizam_Republike_Turske_i_nagradjene_ucesnice

Turski Nacionalni dan dece – Otvaranje izložbe dečijih radova

20. aprila sa početkom u 13h u pozorištu Boško Buha otvorena je izložba radova osnovaca Beograda koji su povodom proslave Nacionalnog dana dece u organizaciji kancelarije za Kulturu i Turizam pri Turskoj ambasadi u Beogradu 12. aprila učestovala u kreativnim radionicama na ovu temu.

Nedelju dana nakon organizovanih kreativnih radionica, u foajeu pozorišta Boško Buha otvorena je izložba radova osnovaca Beograda koji su se uključili u ovogodišnje obeležavanje Nacionalnog dana dece i time proslavu preneli u Beograd.

Slike i ukrasni predmeti, deo su proslave Nacionalnog dana dece, koji se u Republici Turskoj slavi još od davne 1920. godine. Svi radovi nastali su u okviru kreativnih radionica održanih 12. aprila, nakon odigrane predstave “Mala sirena” koju je osnovcima Beograda poklonila Republika Turska, posredstvom kancelarije za Kulturu i Turizam pri Turskoj ambasadi u Beogradu.  Deca su, podeljena u grupe, učestvovala u glumačkoj, likovnoj i umetničkoj radionici sjajno se zabavljajući, a deo raspoloženja koje je vladalo u pozorištu Boško Buha 12. aprila možete videti u izloženim radovima. Našim malim umetnicima, tema i inspiracija ovoga puta bili su upravo Dan dece, mir i prijateljstvo.

Osnovna ideja kancelarije za kulturu i turizam Republike Turske pri Turskoj ambasadi u Beogradu, bila je da približi Nacionalni dan dece našoj deci i načini prvi korak ka uključivanju Beograda i Srbije u veliko Internacionalno slavlje kako bi se dalje širila svest o važnosti dece, jer deca su budućnost sveta.

Povezana vest:  DECA POMAŽU DECI: KREATIVNO DRUŽENE U ČAČKU

Izložbu je svečano otvorila ataše za kulturu i turizam gospođica Derya Polat.

Od važnih gostiju iz prijateljske Republike Turske otvaranju izložbe je prisustvovao ambasador Republike Turske, njegova ekselencija gospodin Ali Riza Čolak i direktor predstavništva Turkish Airlines-a, gospodin  Umit Kurtar koji su deci čiji su radovi nagradjeni dodelili poklone.

Nakon svečanog otvaranja izložbe nagrađeni su najkreativniji učesnici organizovanih radionica. Prvu nagradu, po izboru žirija dobila je Natalija Štepin, učenica prvog razreda osnovne škole “Stari grad”. Natalija je dobila digitalni fotoaparat kao poklon kako bi dalje beležila svoja interesantna putovanja i susrete sa lepotama sveta u kome živimo. Možda neke od prvih fotografija male umetnice stignu baš iz Republike Turske.

Izložba će biti otvorena do 4.maja.

O Nacionalnom danu dece

Internacionalni dan dece 23.april je dečiji festival koji prestavlja poklon osnivača i reformatora Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka deci Turske.

Dečiji festival je prvi put održan je u Turskoj 23.aprila davne 1920 godine u Turskom gradu Ankari.

Povezana vest:  Prva beba u Novoj godini u Beogradu je devojčica

Tada se sastala velika narodna skupština koja je postavila temelje nove, nezavisne i moderne republike izgradjene na temelju dotadasnje Otomanske imperije.

Ataturk je nastojao da ostvari modernizaciju države kroz reforme – promene u samom obrazovnom sistemu Turske i na taj način je budućnost države stavio u ruke dece, djaka i studenata.

On je bio svestan da stvaranje moderne države ne može da se ostvari preko noći, i uzdao se u decu Turske koja će se obrazovati u sistemu modernog školstva  i biti spremni da ostvare njegove ciljeve u budućnosti.

Ataturk je kao vladar bio vrlo naklonjen deci, poznat po svojim rečima – “Deca su početak nove sutrašnjice”.

Dečiji festival 23.aprila se slavi internacionalno od 1979. godine koja je od UNICEF-a proglašena godinom dece, a 23.april priznat kao medjunarodni praznik pod nazivom Internacionalni dan dece.

Od te godine deca u Turskoj dele svoju privilegiju radosne proslave ovog dečijeg praznika  sa decom iz celog sveta.

Svake godine 23.aprila oko 20 000 dece iz preko 100 država sveta dolaze u Tursku da zajedno sa decom Turske uživaju u svečanostima i slavlju Dečijeg praznika.

Povezana vest:  PRVI BELGRADE ESPRESSO EXPO ODRŽAVA SE 25 I 26. MARTA

Tokom proslave praznika koja traje skoro nedelju dana, deca koja dolaze u posetu iz drugih zemalja gostuju kod Turskih porodica koje imaju decu sličnog uzrasta kako bi medjusobno razmenjivali svoja znanja i iskustva.

Posto se ovaj praznik ponavlja iz godine u godinu, lako je da deca različitih rasa, religija i jezika uspostave trajno prijateljstvo i saradnju koja doprinosi ideji da ceo svet treba da živi u bratstvu i slozi.Postoji nada da će sećanje na ovako lepo prijateljstvo i druženje doprineti budućnosti u kojoj vlada mir na celom svetu.

Pošto je Ataturk ovaj praznik posvetio deci , na taj dan deca odlaze u parlament Turske gde im organi vlasti na jedan dan ustupaju svoje funkcije. Deca preuzimaju funkciju predsednika, premijera, članova parlamenta, lokalnih organa uprave, održavajući  dečiju sednicu parlamenta na kojoj raspravljaju o pitanjima zdrave životne sredine i obrazovanja i potpisuju izvršna naredjenja vezana za pitanja iz ovih oblasti.

Sastajanje dece iz celog sveta svake godine povodom dečijeg praznika u Turskoj , gde ona pevaju i izvode svoje nacionalne plesove, dovodi do stvaranja jednog čvrstog prijateljstva medju decom sveta. Ovo prijateljstvo predstavlja dobar početak mirne i prijateljske budućnosti sveta u kome živimo.