split

Nasilje na gej paradi u Splitu, povređeno više učesnika

Više učesnika Parade ponosa, ali i nekoliko snimatelja i novinara, povređeno je danas u nasilju na gej-paradi u Splitu, zbog čega je manifestacija prekinuta.

Oko 200 učesnika Povorke koju su obezbeđivale jake snage policije na rivi su dočekani kamenjem, bocama, petardama, a na kolonu je bačen I suzavac. Čuli su se uzvici „Ubij pedera“, zvižduci i glasno negodovanje.

Prema informacijama lokalnih medija, policija je privela vise desetina nasilnika, a situacija u gradu se polako smiruje.

Povezana vest:  Lečići i Živić na humanitarnoj žurki

Uoči Parade preventivno je privedeno oko 50 osoba. Snimatelj RTL pogođen je kamenom u glavu.

Neki od aktivista gej udruženja koji su organizovali skup, prvi takve vrste u Splitu, rekli su novinarima da policija nije dobro obavila posao jer nije zaštitila učesnike povorke od huligana.

Učesnici gej-parade krenuli su u povorci oko 14.30 gradskim ulicama prema Rivi gde je trebalo da bude održan program.

U koloni je bilo oko 200 učesnika, među kojima i oko 30 gostiju iz Beograda, Ljubljane i nekih drugih gradova.

Povezana vest:  Forbs: Dženifer Lopez najmoćnija "selebriti"

Na čelu kolone istaknuta je višemetarska zastavu duginih boja kao i veliki plakati s portretima splitskog gradonačelnika Željka Keruma, kontroverznog pevača Marka Perkovića Thomsona i Severine.

Organizatori su uoči početka povorke izjavljivali da očekuju miran skup. Iako su kolonu uglavnom pratili zvižduci i glasno negodovanje, ispred jednog kafića dočekao ih je aplauz podrške.

U koloni su bili i poznati splitski pisci i novinari Jurica Pavičić, Ante Tomić i Zlatko Gal koji su pružili podršku gej-aktivistima.

Split je sve vreme nadletao policijski helikopter, a prema podacima policije u obezbeđivanje parade uključeno je oko 400 interventnih policajaca iz devet policijskih uprava, kao i veliki broj policijaca u civilu.

Povezana vest:  Beograd obojen u plavo u znak podrške osobama sa autizmom

Povorka je bila okružena policijom, a samo su novinari mogli da se kreću uz učesnike povorke.

Očekuje se da će policija početi evakuaciju učesnika.

Tema prve splitske Povorke ponosa je pravo na zašitu porodičnog života istopolnih parova pod sloganom „Različite porodice, jednaka prava“.

Za sedam dana i u Zagrebu se održava deseta Povorka ponosa.