andricgrad

Dodik i Kusturica postavili kamen temeljac za Andrićgrad

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica danas su, u popodnevnim satima, u Višegradu, postavili kamen- temeljce za zgrade pozorišta, bioskopa i gradske  uprave, koje bi trebalo da budu pod krovom do kraja godine.

Postavili su ih na prosotoru „Andrićgrada“, posvećenog jedinom srpskom nobelovcu Ivi Andriću , koji je počeo da niče pored višegradske na Drini ćuprije koja je bilalajtmotiv i naziv nagrađenog mu romana najpretsižnijom svetskom nagradom.

Dodik i Kusturica su, kako su preneli lokalni mediji, u kamen-temeljce postavili i flaše sa  maslinovim uljem sa ispisanom porukom – „Kamen temeljac za pozorište,  gradsku kuću i multipleks „Čiča Ilija Stanojević“, ljeta gospodnjeg 2011.  položiše predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica“.

Povezana vest:  Crveno je uvek IN - pet razloga da postanem dobrovoljni davalac krvi

Dodik je rekao novinarima da će zajedničkim naporima vlade i institucija RS, opštine Višegrad i Kusturičinih saradnika, projekat biti realizovan na vreme. Među 50-ak građevina biće sagrađena i  Akademija lepih umetnosti, gde će, kako je najavio Kusturica, biti otvoren fakultet režije i drugi sadržaji, a u toj visokoškolskoj ustanovi studiraće oko stotinu studenata režije iz celog sveta.

Kusturica je rekao da su samo petnaestak dana od početka radova na lokalitetu  predviđenom za izgradnju Andrićgrada, na ušću Rzava u  Drinu, građevinci iskopali temelje i pripremili teren za ove  objekte na kojima će posao naći veliki broj radnika. Predviđeno je da u sredini Andrićgrada, na  glavnoj ulici koja je već arhitektonski osmišljena, bude postavljena i bista Ive Andrića, a prema zamisli slavnog reditelja, ona će „plivati“ u vodi  simbolišući piščevu misao  da je Višegrad grad na vodi.

Povezana vest:  Kafa koja ispunjava sva vaša očekivanja

-Ideja  da se na svaki način obeleži da je ovo grad posvećen besmrtnom Andriću  i neprolaznom njegovom delu biće potkrepljena i naporom da urna sa  pepelom slavnog nobelovca iz Aleje velikana iz Beograda bude premeštena  u Andrićgrad – rekao je Kusturica.

Početak radova na izgradnji grada u kamenu svečano je ozvaničen, uz brujanje građevniskih mašina, ali i izvođenjem delova iz opere „Karmina Burana“ , Simfonijskog orkestra  Radio televizije Srbije, 28. juna. Igradnja Andrićgrada se realizuje po ideji proslavljenog reditelja Emira  Kusturice i to na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića.

Povezana vest:  Noć kupovine u petak, 8. oktobra

„Andrićgrad“ će se graditi u tri etape, a planirano je da bude  završen 2014. godine. Prostiraće se na površini od 17 hiljada kvadrata. U njemu će biti i zgrade muzeja, biblioteke, spomen kuća nobelovca Ive  Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli,  zanatske radnje, dućani…

Gradiće se u javno-privatnom partnerstvu. Kustrica će biti najveći finansijski nosilac projekta, a deo novca obezbediće vlada RS, dok je opština Višegrad obezbedila  lokaciju i infrastrukturu. Izgradnja „Andrićgrada“ koštaće između 10 i 15 miliona evra i to je jedan od najvećih poduhvata, koji će biti realizovan na tom prostoru.