bitka_za_bebe_-_logoPočinje bitka za bebe – humanitarna akcija za donaciju 100 inkubatora

Fond B92 pokrenuo je veliku humanitarnu akciju pod nazivom „Bitka za bebe“ čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu 100 novih inkubatora za zbrinjavanje naših najmlađih i najugroženijih sugrađana u zdravstvenim institucijama širom Srbije.

„Prva donacija koju je direktno dobio Institut za neonatologiju, posle priloga na TV B92 je od Ministarstva zdravlja i to su sredstva za kupovinu pet inkubatora. AIGO BS kompanija iz Beograda je već donirala jedan inkubator Institutu, a firma Vlasinka će donirati još dva. Pored pomenutih osam aparata, Fond B92 je do sad prikupio blizu 200.000 evra i naručio prvih 20 inkubatora od kojih će 15 ići u Institut za neonatologiju, a pet u novosadski Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Potom ćemo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, rasporediti preostalih 60 inkubatora širom Srbije, ravnomerno i prema prioritetima“, izjavio je direktor Fonda B92, Veran Matić, na jučerašnjoj konferenciji za medije u Institutu za neonatologiju, najavljujući početak humanitarne akcije „Bitka za bebe“.

Povezana vest:  Fly Fly Travel: Stjuardi i stjuardese – sve popularnije zanimanje u Srbiji

Inkubatori u Srbiji su stari i po 40 godina – stariji od roditelja mnogih prevremeno rođenih beba. Ovim inkubatorima je odavno istekla garancija, rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje je nemoguća misija. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u zemljama Evropske Unije i SAD 15%. Pod ovakvim okolnostima, u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život! Zdravstvenim institucijama u Srbiji je, da bi zaštitile to pravo, potrebno 100 novih, savremenih inkubatora. Napori koje pojedinci, država i državne institucije ulažu u tom pravcu nisu dovoljni kako bi se problem rešio, zato je cilj Fonda B92 da motiviše pojedince da pozovu kompanije da se priključe širokom frontu u borbi za zaštitu osnovnog prava beba – prava na život.

Povezana vest:  Video konkurs: Beč u 200 sekundi

Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijernog nivoa, sa tradicijom dugom 89 godina, u kojoj je u poslednjih 10 godina lečeno 11.852 prevremeno rođene dece i ugrožene novorođenčadi. Institut ima 93 inkubatora od kojih četiri nisu u funkciji, a 35 inkubatora je starije od 30 godina.

“Inkubator je deo medicinske opreme koja je neophodna da bebama, pored šanse za život, omogući najkvalitetniji tretman i ishod lečenja. Mnogo nam znači to što je B92 prepoznao našu potrebu i odlučio da na ovaj način pomogne, ne samo našoj ustanovi nego i najmlađim stanovnicima Srbije”, izjavila je prof. dr Niveska Božinović Prekajski, direktorka Instituta za neonatologiju.

Na sajtu www.bitkazabebe.rs građani će moći da glasaju za kompanije za koje veruju da mogu da spasu ljudski život. Oni će tako izabrati kompanije heroje i pozvati ih da daju svoj doprinos u ovoj presudnoj bici.

Ovo je bitka u kojoj se bore najmanji i najmlađi borci koje je svet ikada video. Ali, ova bitka nije i ne sme biti samo njihova. Stoga Vas pozivamo da se priključite borbi za prikupljanje 100 novih inkubatora. Od suštinskog je značaja da javnost Srbije bude pravovremeno i podrobno obaveštena o akciji. Budući da je to polje Vaše ekspertize i da upravo Vaš poziv može biti presudan, verujemo da ćete se priključiti akciji i pomoći da zajedno pobedimo. Od Vašeg učešća zavise njihovi životi, jer ni heroji ne mogu sami.

Povezana vest:  Šta je to omnivorna ishrana?

Svi treba da znaju da se u Srbiji danas vodi bitka o kojoj se ne pišu herojske priče. Bitka u kojoj nema ordenja. Bitka u kojoj je jedina nagrada život. U njoj se bore najmanji i najmlađi borci koje je svet ikada video.

Ovo je bitka za sve hrabre ljude. Ovo je bitka za život. Ovo je bitka za bebe!