pixie-mimi_vlaovic_v

Roman mlađane Mimi Vlaović „Pixie“
 
U knjižari „Delfi“ u SKC večeras se moglo videti lepo lice Beograda, jer su je preplavili tinejdžeri da zdušno podrže svoju vršnjakinju 16-godišnju Mimi (Mirajanu ) Vlaović kojoj je, trenutno, najveća srpska izdavačka kuća „Laguna“ objavila roman „Pixie“.
Ne samo da u kafeu knjižare nije bilo mesta da se sedne, već su se pozivu da govore o knjizi odazvali afirmisani umetnici: režiser Darko Bajić, pop pevačica Ana Stanić i glumac, u jednom mandatu ministar kulture, Branislav Lečić.
Menadžer za odnose sa javnošću „Lagune“ Vanja Gavrovski, predstavila je mlađanu književnicu kao učenicu srednje umetničke škole „Arti Media“, i autorku već jedne knjige, „Odluka-scenario za mjuzikl“, objavljene 2010, pesnikinju koja za svoje pesme piše muziku i sama ih peva, bavi se dizajnom, a priprema se da postane režiser i to jer ilustrovano kratkim „filmićem“.
Kako je objasnila ova svestrano talentovana devojka, njen filmski prvenac je reklama za izložbu “ Vratimo se pravim vrednostima“ i zato ga je kreirala u stilu nemih filmova pod uticajem ovogodišnjeg dobitnika Oskara, „Artist“, jer to su za nju prave vrednosti.
Nije se ustručavala da kaže da misli da govori i piše kao glas svoje generacije koja ima ideja samo treba da im se pruži prilika da ih realizuju. „Za sada pišem svoje ideje a nadam se da ću ih jednom realizovati u drugom mediju kao režiser“, samouvereno je kazala Mima.
Roman je definisala kao avanturistički, naučno -fantastični, ljubavni, zabavni , ali pre svega njena junakinja Begrađanka Singidunuminela liči na nju, puna je ljubavi i spremna da je pruži maloj vilinskoj princezi Pixie koja joj je poverena na čuvanje.
Nije krila da je veoma srećna što su knjigu prihvatile čitateljke i to ne samo njene drugarice iz škole već i mnogo mlađe, ali i starije.
Bajić je objasnio da ga je iskreno zadivila mlada Mimi koja je pokazala da je puna emocija, da ih ne krije i ume da lepa osećanja opiše i tako je stvorila knjigu koja će izmamiti osmehe na mnoga namrštena lica . On je poželeo da se Mimi ne žuri da odraste već da još priča o lepšem svetu koji je izmaštala, o lepom Beogradu, o njegovim ljudima kao domaćinima spremnim da ugoste strance da im pokažu koliko imaju veliko srce i plemenitu dušu kao Singidunuminela.
Za iskusnog umetnika kao što je Ana Stanić zadivljujuća je sposobnost mlade Mimi da, uprkos činjenici da nema neko široko muzičko obrazovanje, ume da napiše reči, da ih uglazbi i pesmu izvede kao profesionalac. Za Anu Stanić je bitno i to što je Mimi napisala već drugu knjigu koja je mnogo zrelija i bolja od prvenca i da je odabrala da piše o devojčici koja ima jedan drugi sistem vrednosti od onoga za koji se misli da je danas dominantan pa joj je bitno što ima puno ljubavni umestio da sanja da bude najlepša i najbogatija.
Za Lečića, koji je otkrio da ima ćerku istih godina kao mlada autorka knjiga je važan izvor informacija šta beogradske tinejdžerke misle o drugim ljudskim bićima kako promišljaju koje bi osobine trebalo da poseduje budući „pravi“ čovek u njihovom životu.
On je primetio jednu od poruka sa naslovne strane knjige, “ pobedite mržnju“, jer smatra da je to jedan od najvažnijih zadataka svakoga čoveka koji je prepoznala tako mlada osoba kao Mimi.
Mimini drugari su ovo veče završili izgovarajući magičnu poruku “ volim te“ na više od 30 jezika, a taj spisak se nalazi na kraju knjigu.

 

Povezana vest:  Jedinstveni Health coach program od sada i kod nas