curiosity

Sonda Kjurioziti nadomak Marsa, spuštanje noćas

 

Letelica s vozilom „Kjurioziti“ koje će ispitivati Mars, večeras je blizu gornje granice atmosfere crvene planete, a NASA se nada da će njeno sletanje biti meko. NASA se sprema za „sedam minuta užasa“, kako njeni poslenici nazivaju postupak spuštanja na Mars, a „Kjurioziti“ bi trebalo da stigne do tla u 04.31 po srednjoevropskom vremenu.

Povezana vest:  Održan prvi regionalni neuromarketing workshop

Pošto komunikacija sa sondom može biti otežana tokom prolaska kroz atmosferu, potvrda uspeha misije može stići trenutno a može proći nekoliko sati, čak i dana dok se ne sazna ishod spuštanja.  Vozilo opremeljeno laboratorijom, rover „Kjurioziti“ ima zadatak da prouči Marsovu okolinu kako bi se utvrdilo da li je na njoj nekada bilo života.

Povezana vest:  Katarina Radivojević u ulozi Male sirene

Misija „Kjuriozitija“, u prevodu „radoznalost“, košta 2,5 milijarde dolara a sonda je do sada najsofisticiranija koja je pošla put Marsa. Ona nosi visokorazvijenu opremu za analizu stena i zemljišta Marsa.

Sonda ima 900 kilograma i veličine je malog automobila. Njen dolazak na Mars zavisi od veoma delikatnog manevara: kad dođe do atmosfere, sonda treba da se otkači od broda s kojim je lansirana sa Zemlje krajem 2011. godine. Sledi spuštanje padobranom i kočenje raketama da bi se meko spustila na planetu.

Povezana vest:  DODATNI POPUSTI U TURISTIČKIM AGENCIJAMA UZ MASTERCARD GOLD KREDITNU KARTICU VOJVOĐANSKE BANKE