Pricaonica_na znakovnom jeziku

Pričaonica bajki i na znakovnom jeziku

Mališani koji su se okupili u Pričaonici na Adi Ciganliji imali su priliku da se druže sa nekim od omiljenih junaka klasičnih bajki. Četvrta po redu Pričaonica bila je prilagođena deci sa oštećenim sluhom, tako što su bajke Uspavana lepotica, Snežana i sedam patuljaka i Carevo novo odelo tumačene na znakovnom jeziku.

Pored ideje da se najmlađim posetiocima Ade obezbedi zabavna predstava u kojoj mogu i sami da učestvuju, kao i da se deci oštećenog sluha omogući da uplove u čarobni svet bajki, cilj je da se znakovni jezik približi i široj populaciji. Na taj način, od malih nogu, deca se upoznaju s različitošću i uče toleranciji.

Povezana vest:  Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Koristeći srpski govorni i znakovni jezik, da bi se istovremeno obratili i čujućoj i publici oštećenog sluha, Pričaonica je imala interaktivni karakter. Sa mališanima se družila glumica Maja Ladolež, koja je kroz dinamičnu i dvosmernu komunikaciju upoznatala decu sa bajkama – Uspavana lepotica, Snežana i sedam patuljaka i Carevo novo odelo. Milena Jović, ispred Udruženja tumača lica sa oštećenim sluhom Srbije, prevodila je bajke na znakovni jezik.

Od prošle subote, Pričaonici se pridružila „Kuća stranih jezika“ sa časovima engleskog, a kompanija „Nestle“ je za sve prisutne obezbedila slatke „Nesquik“ paketiće.

Povezana vest:  Olja Crnogorac, Gru, Zeka Milioner, Zorica Dukić i Dijana Janković zvezde humanitarnog ponedeljka u klubu Mr. Stefan Braun

Bajke su sastavni deo odrastanja i sazrevanja svakog deteta. Čitajući bajke, deca se zabavljaju, razvijaju maštu, ali i stiču nova znanja razvijajući individualnost i odnos prema svetu i sebi. Cilj ovakvih vidova dečjih sadržaja u prirodnom okruženju ima moć jer pomaže deci na putu socijalizacije, razvoju imaginacije, individualnosti i snage volje, ali i odvajanja od uticaja moderne tehnologije.

Bazu za ovu pričaonicu predstavlja zabavni i kreativni dvojezični serijal namenjen deci, “Pročitaj mi bajku”. Edicija sadrži 24 najpoznatije klasične bajke u 12 knjiga koje omogućavaju deci da pomoću teksta na srpskom i engleskom jeziku uživaju uz najdraže bajke, ali i uče strani jezik. Uz svaku knjigu se dobija CD sa originalnom muzikom i bajkama na srpskom i engleskom jeziku koje čitaju Ana Sofrenović i Dragoljub Mićko Đuričić.

Povezana vest:  Počinje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA

Ovaj projekat prati velika letnja akcija kuće „Knjiga Komerc“ po kojoj je moguće kupiti tri knjige bajki po ceni dve od 750 dinara. Knjige su dostupne na svim kisocima i kod kolportera. Poslednja Pričaonica će biti organizovana sledeće subote, 1. septembra od 17h. Za više informacija o mestu i terminu održavanja ovog besplatnog projekta za pogledajte na sajtu JP “Ada Ciganlija“ ili fejsbuk stranici http://www.facebook.com/knjiga.komerc.