santa-claus-vector

Koliko Deda Mrazu treba vremena da isporuči sve poklone?

Pitanjem koliko Deda Mrazu treba vremena da isporuči sve poklone najozbiljnije su se pozabavili naučnici sa Univerziteta Severne Karoline, u SAD.

Lari Silverberg, profesor mehaničkog i vazduhoplovnog inženjerstva, koji je radio na ovom problemu zajedno sa svojim studentima, kaže da bi Deda Mrazu trebalo samo nekoliko minuta da obavi sav posao, pod uslovom da njegove sanke lete brzinom od 8.180.275 kilometara na sat.

Naime, Deda Mraz treba da isporuči poklone za oko 200 miliona mališana na više od 300 miliona kvadratnih metara naše planete. Polazeći od principa da ima 2,67 dece po porodici, 75 miliona kuća koje treba obići i da je prosečna razdaljina između dve kuće 2,62 kilometra, Deda Mraz bi morao da prevali 196,3 miliona kilometara.

Povezana vest:  Treći dan Serbia Fashion Weeka u znaku glamura, pirotskih šara, etno motiva i trendi printova

Da bi tu razdaljinu prešle za samo jedan dan, Deda Mrazove sanke bi morale da jure brzinom od 8.180.275 kilometara na sat.

Silverberg smatra da je to moguće izvesti pošto je ta brzina 130 puta sporija od brzine svetlosti koja dostiže 300 miliona metara u sekundi.

-To bi bilo teško, ali ne i nemoguće, posebno za nekog poput Deda Mraza – objasnio je on.

Povezana vest:  Savršena čistoća sada sa neodoljivom svežinom lavande uz Persil Lavender Freshness!

Onima kojima se brzina od 8.180.275 kilometara na sat čini previše za jednog vremešnog starca, Silverberg i njegovi učenici odgovaraju da su prilikom računanja uzeli u obzir i faktor godina, te su predvideli još jedan scenario, zasnovan na teoriji relativiteta koja Deda Mrazu omogućava da istegne vreme kao lastiž i tako pretvori minute u mesece i dobije više vremena za svoje dragocene isporuke.

Povezana vest:  Proleće u Rodi

-Ova teorija je verovatna – kaže Dani Marujama, doktorant fizike na Univerzitetu u Mičigenu.

-Ukoliko bi se Deda Mraz kretao brzinom svetlosti i isporučivao poklone uz pomoć svojih patuljaka, a uz to koristio i princip relativiteta, završio bi posao za pet minuta po zemaljskom vremenu – objasnio je on.

-Mislim da je to sasvim moguće, jer ne treba zaboraviti da je ove reč o čoveku koji leti na sankama, živi sa patuljcima i ima irvase za kućne ljubimce – zaključio je Marujama.