Radoslav Zelenovic i Vincent DegertSinoć otvoren prvi Beogradski Irski Festival

Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koji će predstaviti jedan deo fenomenalne irske kulture, otvorila je zvanično sinoć nešto posle 20h u novoj zgradi Jugoslovenske Kinoteke u Beogradu Njegova ekselencija ambasador Republike Irske Charles Sheehan.
Na samom početku prisutnima se obratio direktor Jugoslovenske Kinoteke Radoslav Zelenović koji je između ostalog rekao: „Od 11. do 17. očekuje vas bogat i raznovrstan program, a kako i dolikuje filmski program počinjemo večeras u našoj novoj, velikoj dvorani. Bićete u prilici da upoznate različite oblasti stvaralaštva ove zanimljive kinematografije, ali i autore koji su u toj zemlji našli inspiraciju za svoje filmove poput naše Ane Marije Rosi i Gorana Paskaljevića“.
Nakon gospodina Zelenovića govorio je šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Vincent Degert koji je istakao, između ostalog, da je veoma ponosan što Delegacija Evropske Unije u Srbiji ima mogućnost da doprinese prezentaciji irske kulture u Beogradu i da mu je veoma drago što je prisutan na svečanoj ceremoniji otvaranja.
Ko-direktor Beogradskog Irskog Festivala Miroslav Mogorović se zahvalio gostima što su svojim prisustvom uveličali otvaranje festivala i izrazio želju da će publika u narednih sedam dana uživati u najnovijim irskim filmovima, pozorišnom i muzičkom programu.
Miroslav Tasić, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije, je nakon što je u ime ministra Bratislava Petkovića, koji je zbog službenog puta bio sprečen da prisustvuje otvaranju, pozdravio prisutne, rekao: „Čast koju mi je učinio ministar kulture me obavezuje da pored protokolarnih reči dobrodošlice ukažem na izuzetan značaj festivala irske kulture koji otvaramo večeras. Kažu da je kultura nežni i zakasneli cvet slobode, zato se usuđujem da kažem da žudnja za slobodom bila duboki pokretač kulturne samosvojnosti i irskog i srpskog naroda. Iz ovih razloga istorija dva naroda daje zajedničke osobine i karakteristike koje lako prepoznajemo. Čak i deca u Srbiji koja nisu pošla u školu znaju jednu keltsku reč – Singidunum ili Beograd. Ova reč i mnoge druge reči srpskog jezika daju duboku povezanost keltske kulture i irske kulture sa onim što je tlo Srbije, sa obalama Dunava, i onim svim artefaktima koji nam govore o prisustvu keltske civilizacije na tlu naše zemlje“.
Gospodin Tasić se na kraju najsrdačnije zahvalio organizatorima Beogradskog Irskog Festivala u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije rečima: „Dobro došla Irsko, dobro došli Irci – dugo smo vas čekali“
Jas Kaminski, jedan od direktora festivala, je istakao tri glavna razloga zašto se organiuzuje ovakav festival: „Uočili smo da je irska kultura malo prisutna na srpskoj kulturnoj sceni, a u isto vreme za ovih godinu i po dana koliko živim u Srbiji imao sam priliku da vidim da su Srbi veoma gostoprimiljivi, da vas dočekaju sa širokim osmehom kada shvate koja vrsta stranca sam ja. Tu je i činjenica da Irska trenutno predsedava Evropskom Unijom, a Srbija je zemlja u pristupanju. Tako da je zgodna prilika da sa tog smaragdnog ostrva zakoračimo put srca Jugoistočne Evrope, u ovaj divni grad u kome zaista uživam – Beograd“
Njegova ekselencija ambasador Republike Irske Charles Sheehan je rekao da je ovaj trenutak bitan za Irsku jer predsedava Evropskom Unijom, kao i za Srbiju koja je kandidat za članstvo. On je takođe pozvao publiku da poseti festival i zvanično proglasio Beogradski Irski Festival otvorenim.
Nakon toga je Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji, predstavila mladu harfistkinju Sofiju Sibinović koja je održala kratak nastup.
Publika je posle mini koncerta uživala u izvrsnom filmu „What Richard Did“ i uz gromoglasan aplauz pozdravila Roisin Murphy, glavnu glumicu koja je gošća festivala.

Povezana vest:  Masovni odaziv na Mikserov regionalni konkurs

Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala biće održano od 11. do 17. marta na više lokacija u Beogradu, a posetioce između ostalog očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy (16. mart, Dom omladine), veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program (bioskopi Fontana i Kinoteka), kao i pozorišna predstava „Catalpa“ (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Stupica, 13. mart).

Povezana vest:  Rashladi se uz Barcaffé Lattiato!

„Zdravo Beograde, veoma se radujemo što ćemo svirati kod vas, u još jednom keltskom gradu… Sviraćemo 16. marta u Domu omladine, slavićemo irski festival, zabavljaćemo se, pevaćemo pesme… Radujem se susretu“, izjavila je Maria Doyle Kennedy povodom dolaska u Beograd.