KLUB-PRIJATELJA-UNICEF-aKLUB PRIJATELJA UNICEF-A – ULAGANJE U DECU KAO TRAJNO OPREDELJENJE

Od 2009. godine, od kada je osnovan, Klubu prijatelja UNICEF-a pridružilo se više od 1.200 pojedinaca, 87 kompanija i jedna opština, a podržali su ga i ambasadori UNICEF-a Novak Đoković, Ana Ivanović i Aleksandar Đorđević. Klub prijatelja je program redovnih mesečnih donatora koji omogućavaju da se dečija prava uspostave kao trajan etički princip i standard ponašanja prema deci.
Od formiranja UNICEF-a nakon II svetskog rata sa ciljem da se pomogne deci u razrušenoj posleratnoj Evropi do današnjih dana kada se deca suočavaju sa novim izazovima, UNICEF i dalje, zajedno sa partnerima, vladama, roditeljima i decom menja na bolje živote čitavih generacija dece širom sveta. Rad UNICEF-a se finansira iz dobrovoljnih priloga država donatora, međunarodnih organizacija, fondacija i iz privatnog sektora, a ne iz budžeta UN-a. Zato se UNICEF oslanja na podršku donatora. Nekoliko miliona ljudi širom sveta redovnim mesečnim donacijama obezbeđuju manje ili veće novčane priloge koji omogućavaju dugoročno planiranje i sprovođenje programa za decu, kao i da efikasno reaguje u slučajevima kriza na bilo kom mestu sveta.
Kancelarija UNICEF-a u Srbiji usredsređena je na socijalno uključivanje marginalizovane dece i adolescenata, zdravo odrastanje, razvoj i obrazovanje u ranom detinjstvu, reformu dečije zaštite i rešavanje pitanja nasilja. I u Srbiji, UNICEF se finansira od donacija međunarodnih organizacija, vlada donatora, i jednim delom od privatnog sektora. Čak 80 odsto sredstava prikupljenih kroz Klub prijatelja UNICEF-a koristi se za programe u našoj zemlji, a 20 odsto se upotrebljava za urgentnu pomoć deci u vanrednim situacijama u svetu.
„Drago nam je što su brojni pojedinci i kompanije prepoznali značaj redovnog ulaganja u programe za decu kroz Klub prijatelja UNICEF-a. Mi imamo zajedničku viziju – da stvorimo svet u kome će svakom detetu biti obezbeđeno pravo na zdravlje, zaštitu, jednakost i obrazovanje, da raste u uslovima u kojima će moći da ostvari svoje mogućnosti. Budućnost društva zavisi od toga koliko ulažemo u decu. Zato pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže“, izjavila je predstavnica UNICEF-a Vesna Savić Đukić.
Iznos redovne mesečne donacije UNICEF-u građani ili kompanije određuju sami, prema svojoj želji i mogućnostima. Najjednostavniji način učlanjenja u Klub prijatelja UNICEF-a je otvaranje trajnog naloga u korist UNICEF-a , čiji se računi nalaze u Komercijalnoj banci i Banci Inteza.
Kako bi omogućili i motivisali građane da pomognu programe koje UNICEF sprovodi, Komercijalna banka, Banka Inteza, Eurobank EFG, Société Générale, Procredit banka, Credy banka, Hypo Alpe Adria, KBC banka, NLB banka, Srpska banka i Credit Agricole odlučile su da ukinu proviziju na sve uplate donacija na račun UNICEF-a.

Povezana vest:  McCann Talks otkriva šta sve može kreativna industrija