usein_bolt1Čovek će ispod devet sekundi trčati tek za 900 godina

 

Čovek će 100 metara za manje od devet sekundi uspeti da pretrči tek za 900 godina, rezultat je istraživanja koje je obavio urednik emisije „Sport i nauka“ na američkoj televiziji „ESPN“ Džon Brenkus.

Brenkus, koji je i autor popularne naučno-sportske knjige „Tačka savršenstva“, počeo je svoja istraživanja nakon što je fantastični sprinter sa Jamajke Usain Bolt u avgustu prošle godine na svetskom prvenstvu u Berlinu popravio svetski rekord za 11 stotinki (9,58 sekundi).

Povezana vest:  Todosijević u finalu skoka u vis na Univerzijadi

-O pomeranju ljudskih granica ne odlučuje samo atletičar, već važnu ulogu imaju i fizika, biologija, okolina i oprema. U slučaju trke na 100 metara bitno odlučuje i psiha. Ko bude nameravao da probije granicu snova od devet sekundi suočiće se i sa velikim psihološkim izazovom – rekao je Brenkus.

On je do rezultata analize došao kroz saradnju sa više od 200 atletičara iz Kalifornije, sa kojima je radio na „komponentama savršene trke“.

Povezana vest:  Uhov: Odbacio sam alkohol i postao olimpijski šampion

Brenkus je radio i analize drugih atletskih disciplina, pa je zaključio da će se rekord Marokanca Hišama el Geruža na jednu milju (3:43,13) jednog dana spustiti na 3:18,87, kao i da ljudsko telo ne može da prebaci tu granicu.

-U maratonu smo veoma blizu granice ljudskih mogućnosti pa se trenutan rekord može poboljšati za najviše šest minuta – tvrdi Brenkus.

Povezana vest:  EP PARIZ 2011, Topić: idemo dalje, važno je da sam zdrava