43. Beli Kros 2010

Mihalić sa startnim brojem 90

 

slobodan_brankovic_gensek_atletikaDanas je u Skupštini grada Beograda održana konferencija za medije povodom održavanja 43. izdanja Belog krosa. Konferenciju su otvorili direktor takmičenja Brana Radović i generalni sekretar ASS Slobodan Branković, a koliki značaj ova manifestacija uživa u srpskim sportskim krugovima govori činjenica da su među prisutnima na koneferenciji bili eminentni predstavnici svih državnih i gradskih institucija, zamenik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački, predsednik SSS Aleksandar Šoštar,  zamenik gradskog sekretara zaduženog za sport i omladinu Nemanja Radović, direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac, predsednik ASB Jovan Šurbatović kao i promoteri ovogodišnjeg krosa Franjo Mihalić i Ljubivoje Ršumović. Na samom početku konferencije direktor Radović podsetio je sve prisutne o samim počecima organizovanja ove tradicionalne manifestacije, a među prvima se zahvalio velikanu Franji Mihaliću. Inspirisan  životom i ostvarenjima gospodina Mihalića  specijlano za ovu priliku Ljubivoje Ršumović napisao je pesmu, a stihovi iz iste kažu:

Povezana vest:  57. PRVENSTVO BALKANA U KROSU, Sonja Stolić brani boje Proletera u Zrenjaninu

 

„Kao klinac i ja sam sanjo

Da budem slavan ko Mihalić Franjo.

Da postignem više, stignem dalje,

Do prvih mesta, do medalje…..“

 

Mihalić je od strane Dragana Jaćimovića, i Organizacionog odbora dobio još prikladnih poklona, a od direktora takmičenja uručen mu je startni broj 90, kao simbolika povodom

90. rođendana koji će Mihalić napuniti 9.marta.

Povezana vest:  Marina Živković do državnog rekorda

Slobodan Branković, istakao je da je Beli kros jedna od tri manifestacije koje se nalaze u kalendaru Evropske Atletike i svakako takmičenje koje ima dugu tradiciju i za koje se mora obezbediti opstanak. Generalni sekretar ASS, zahvalio se Ministarstvu sporta i omladine, Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu, Republičkom zavodu za sport, kao i sponzorima ASS, Telekomu Srbije i kompaniji Delta Sport Grupi koji su svojim resursima  podržali organizaciju ovogodišnjeg izdanja Belog krosa i učinili sve da ova manifestacija doživi svoj 43. rođendan. Branković je pozvao sve ljude dobre volje da u nedelju trče stazama Košutnjaka u belom ambijentu i tako učestvuju u ovom izdanju Belog krosa.

Povezana vest:  Zbog dopinga suspendovana hrvatska maratonka i beloruska hodačica

Pomoćnik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački dodao je da ‘Beli kros’ predstavlja važan segment srpskog sporta uopšte.

-Ministarstvo omladine i sporta će i narednih godina podržavati ovu trku, koja tradicijom dugom 43 godine dokazuje svoju vrednost – rekao je Tabački.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šostar čestitao je organizatorima na uspešnoj realizaciji svih dosadašnjih trka.

Organizatori su najavili učešće atletičara iz sedam zemalja,  očekuje se dolazak oko 80 stranih takmičara i učešće oko 900 takmičara u sedam trka. Svečano otvaranje zakazano je za 10:30 u nedelju na stadionu u Sportskom centru Košutnjak – Republičkog zavoda za sport.