benzinska_pumpaBritanski naučnici izumeli veštački benzin koji će koštati 22 eurocenta po litru

 

Veštački benzin, koji su proiyveli britanski naučnici, koštaće samo 22 eurocenta, a u upotrebi bi mogao biti za tri do pet godina, piše „Daily Mail“.

Britanski naučnici usavršavaju veštački benzin baziran na vodoniku koji će moći da pokreće postojeće automobile i motore, a koji će koštati znatno manje od konvencionalnog benzina.

Vodonik će u sastavu benzina potpuno zameniti ugljenik, tako da neće biti ni emisije štetnih gasova, čime će veštački benzin biti ekološki prihvatljiv i mnogo jeftiniji.

Povezana vest:  Hyundai Srbija na Eco BG Car Show sajmu automobila u znaku zelene budućnosti

Prvi testovi na putevima će biti obavljeni tokom sledeće godine, a novi benzin bi se mogao naći u prodaji za tri do pet godina.

-Vodonik je savršen za gorivo. Poseduje tri puta više energije od benzina, a kada sagoreva, proizvodi samo vodu. Naši novi materijali za skladištenje vodonika nam nude mogućnost da novi benzin pokreće automobile, avione i slično – rekao je vodeći naučnik ovog projekta, profesor Stephen Bennington.

Čak i sa svim porezima, litar veštačkog benzina neće koštati više od 70 eurocenti. Energija vodonika se može iskoristiti sagorevanjem ovog gasa ili njegovim kombinovanjem sa kiseonikom u gorivim ćelijama, kako bi se proizvela električna energija. Metode skladištenja vodonika su za sada nesigurne i skupe.

Povezana vest:  Uspeh Mazde na testu polovnih vozila AUTO BILD-a za 2012.

Kako bi se ovaj problem zaobišao, naučnici iz laboratorije Rutherford Appleton u blizini Oxforda, sa Univerzitetskog koledža London i Univerziteta Oxford, pronašli su efikasan način skladištenja vodonika. To su zapravo male kuglice u vidu perli koje se mogu sipati na pumpama poput konvencionalnog benzina.

-Razvili smo male kuglice koje se mogu koristiti za benzinske motore i zameniti tečni benzin, pri čemu modifikacije tog motora nisu potrebne. Kuglice su također bazirane na vodoniku, tako da prilikom sagorevanja ne proizvode štetne gasove – rekao je Stephen Volker iz kompanije „Cellar Energy“ koja razvija ovu tehnologiju.

Povezana vest:  Volvoi sa lagera jeftiniji do 30 odsto

Ali, iako je vodonik sada jeftin kao i veštački benzin, to ne mora da znači da vlade zemalja u budućnosti neće želeti svoj deo kolača i povećati poreze.