Zafira_Tourer

Opel Zafira Tourer koncept: Salon na točkovima

Opel Zafira Tourer koncept će imati svetsku premijeru na Sajmu automobila u Ženevi (3-13. mart). Ovo vozilo će pružiti uvid u buduću generaciju ovog trendsetera, monovolumena Opel Zafira. Ovaj konceptni automobil kombinuje maksimalnu fleksibilnost sa prvoklasnim osećajem, a rezultat toga je idealna mešavina funkcionalnosti i zdravog života. Zafira Tourer koncept je “salon na točkovima”, sa svetlim, prostranim enterijerom visoke klase koji nudi dovoljno prostora svojim putnicima na zadnjem sedištu. Ovaj koncept u segment monovolumena donosi vrednosti koje možemo naći kod Insignia modela, ambiciju, kvalitet i inovativne tehnologije, dok u isto vreme prikazuje Opelovu filozofiju dizajna: vajarsko umeće sreće nemačku preciznost.

“Preneli smo ideju relaksirajućeg salona na vozilo i stvorili automobilsku velnes oazu, mesto za opuštanje i uživanje. Putnici mogu da se povuku u salon. To je udoban, prostran prostor u kom želite da boravite – bez obzira da li je to zbog poslovnog puta ili da se opustite za dugo putovanje“, rekao je Mark Adams, potpredsednik Opelovog sektora dizajna. „Opel Zafira Tourer koncept ostavlja utisak svojim uglađenim sportskim izgledom i prvoklasnim osećajem”.

Fleksibilni tendseter Zafira kao luksuzna velnes oaza

Ostavši veran salonskom osećaju, unutrašnjost Zafira Tourer koncepta je okupana svetlošću zahvaljujući panoramskom vetrobranu koji se neprimetno spaja sa velikim staklenim krovom koji se proteže do zadnjeg dela automobila. Poseban detalj je druga ploča visokotehnoloških kompozitnih materijala čije ivice su osvetljene LED svetlima.  Sitne metalne čestice su utisnute u plastiku kako bi odbijale svetlo i davale prijatno toplo svetlo koje može da se presijava u različitim nijansama žute boje. Ovo dodatno pojačava domaći salonski ambijent i unutrašnjosti kabine daje svetlucavi karakter dok postiže harmoničan balans sa spoljašnjim svetom.

Povezana vest:  Posebno izdanje Corvette za 100 godina Chevrolet-a

Sa Zafira Tourer konceptom, Opelovi inženjeri su dodatno razvili Flex7 koncept sedenja u sedmosedu koji se prvi put javlja kod Zafire,  učinivši ga sofisticiranijim nego ikada.

Zafira_Tourer_unutraTreći red može potpuno da se spusti da bude u ravni sa podom sa inovativnim Zafira Tourer konceptom. Potpuno automatski, na pritisak dugmeta, konfiguracija od pet sedišta može da se transformiše u prostranu kabinu sa četiri sedišta, uz utisak da se nalazite u prvoj klasi i uz salonski karakter. Zahvaljujući zgodnom novom mehanizmu preklapanja, zadnji deo srednjeg sedišta u drugom redu se spušta i nudi udoban naslon za ruke putnicima koji se nalaze u bočnim sedištima. Ova sedišta onda kliznu unatrag i jedno prema drugom, stvarajući maksimalan prostor za ruke i noge putnika, čime nude optimalnu udobnost. Sa produženim naslonima za noge stvoreno je savršeno sedište za relaksaciju – idealno mesto da se opustite.

Pokretljivi nasloni za glavu koji imaju tri dela takođe se elektronski napajaju i unapređuju prostrani karakter kabine prve klase Zafira Tourer koncepta. Iz sigurnosnih razloga naslon za glavu ostaje u vertikalnom položaju na vozačevom sedištu kada je automobil u pokretu. U salonskom ambijentu, nasloni za glavu, svi osim vozačevog, se obrću za 90 stepeni u horizontalan položaj dok se spoljnji elementi blago krive unapred – apsolutno zdravo okruženje za putnike.

Jasnoća igra veliku ulogu u udobnosti i dobrom stanju u prvom redu, gde veliki ekran osetljiv na dodir dominira na centralnoj konzoli. Pokriven gornji odeljak za spremanje stvari može da primi tablet računar kao što je iPad. Grejanje se kontroliše preko dve kvake za okretanje koje se nalaze ispod ekrana, a klima uređaj preko tastera.

Povezana vest:  Opel Corsa: Besteler među malim automobilima sa širokom ponudom informacija i zabave

Zahvaljujući fleksibilnim i čvrsto postavljenim tablet računarima na zadnjem delu prednjeg sedišta, putnici u drugom redu mogu udobno da surfuju internetom ili da kontrolišu multimedijalne aplikacije.

Sedišta od kože visokog kvaliteta, u boji karamela sa odgovarajućim postavljenim šavovima i šivenjem, u kontrastu sa tamnom kakao braon nijansom na vratima, mekanim tapacirungom na podu i velikim brojem prvoklasnih materijala koji su prijatni na dodir, naglašavaju ekskluzivni karakter ovog monovolumena.

Spoljašnji dizajn: Kao elegantni brzi voz

Prostrana i topla unutrašnjost kabine u tamno braon i karamel nijansama uokvirena je elegantno izvajanim i sofisticiranim spoljašnjim dizajnom u Frost Liquid Metal nijansi, specijalnoj metalik srebrnosivoj nijansi.

Novi upečatljiv prednji deo sa farovima u obliku krila i dvostrukim trapezoidnim rešetkama na ispustima daje ovom automobili dinamičan, sportski izgled.

Dnevna LED svetla u obliku krila, bi-ksenonska AFL svetla i svetla za maglu su smeštena iza jedne zajedničke zaštite od pleksiglasa. Svetla za maglu, uokvirena ispoliranim aluminijumskim okvirom, svetlucaju plavim sjajem kao zaleđen akrilični blok i stvaraju kontrast sa toplom atmosferom u unutrašnjosti kabine. Ovi elementi vizuelno skraćuju prednje vešanje. Karakterističan Opelov nabor na sredini haube proteže se od rešetke do vetrobrana.

Kao i kod Astra Sports Tourera, linija pojasa kod Zafire isto tako ide na gore formirajući oblik hokejaškog štapa, i vizualno pomaže da vozilo ide napred. Njena silueta podseća na brzi voz. Glatka, aerodinamična karoserija primetno smanjuje buku od vetra kako bi vozilo isporučilo tihu vožnju čak i pri većim brzinama.

Povezana vest:  Novi Opel Grandland X ušao AUTOBEST finalnih šest

Aerodinamični retrovizori na sebi imaju indikatore za menjanje pravca, i smešteni su u elegantnu, uglačanu aluminijumsku karoseriju kao dijamanti. Ovi detalji visoke klase su ponovljeni u pojasu lajsne sa strane stakla, kao i na krovnim šinama.

Tamna zadnja svetla u prepoznatljivom obliku oštrice noža sa LED tehnologijom se protežu duž bočne strane vozila i vrata prtljažnika. Horizontalna aluminijumska šipka na kojoj se nalazi logo Opela proteže se u elemente svetla, dajući Opel Zafira Tourer konceptu prostran, sportski izgled na zadnjoj strani. Dvostruke ispusne cevi u obliku paralelograma su integrisane u drugu aluminijumsku šipku na donjoj spojnici, unapređujući njen dinamičan izgled.

Zafira_Tourer_1Inovativan dizajn i tehnologije unapređuju izgled i udobnost

20-inčne alu felne sa dvostrukim krakovima i sa tamnosivim metalik mat premazom naglašavaju prirodni sportski karakter ovog monovolumena, kao i njegov karakter gornje klase. Uglačani kraci visokog sjaja čine kontrast sa aluminijumskim površinama u obliku dijamanta, što ih izdvaja na tamnoj pozadini felni.

Ovde je prisutan i jedan pametan i ekskluzivan detalj skriven iza pet tankih zaštitnih slojeva integrisanih u krakove. Opelovi inženjeri su ih dizajnirali kao dekorativnu i funkcionalnu zaštitu za šrafove na točkovima. Lako i brzo mogu da se otključaju a zaštita se otvara u obliku zvezde kako bi omogućila pristup šrafovima. 245/40 R20 gume dodaju još malo sportske udobnosti.

Zafira Tourer koncept napaja nova verzija smanjenog, štedljivog 1,4-turbo motora sa Start/Stop tehnologijom, koja svim putnicima omogućava bezbrižnu vožnju.

Zafira Tourer koncept takođe poseduje neke inovativne tehnologije koje pojačavaju udobnost i bezbednost, kao što su potpuno prilagodljiv FlexRide sistem kontrole vešanja.