A_8_lusi_lu

Izbor za svetski automobil godine

Tradicionalni izbor za najbolji automobil godine u svetu ulazi u svoju finalnu fazu, pa su tako sada poznata tri kandidata od koji će jedan sigurno poneti tu prestižnu titulu. Također, poznati su finalisti i u ostalim, jednako važnim kategorijama.

Tako je u finalni izbor za glavnu nagradu, „World Car of the Year“, ušlo tri kandidata, i to dva iz Nemačke i jedan iz Japana, te kako to uglavnom i biva, imaju malo toga zajedničkog. Nova generacija prestižnog Audija A8 po tehnološkom nivou ali i količini luksuza kojeg donosi sa sobom sasvim je logičan izbor za uži izbor, dok se iz sličnih razloga u ovom društvu našla i nova generacija BMW-ove Serije 5, koja je istina manje luksuzna, ali je također donela veliki napredak u svoju klasu.

Povezana vest:  UŽIVANJE BEZ GRANICA !

Potpuna suprotnost ovoj dvojici finalista je treći kandidat za nagradu automobila godine u svetu, Nissan Leaf. Ovaj inovativni električni automobil je svoju revolucionarsnot već dokazao, a i nagrada automobila godine u Evropi daje mu više nego dobre izglede za ovu titulu.

Pored glavne nagrade, jednako zanimljivim i važnim se smatraju i nagrade u ostalim kategorijama. Tako su u uži izbor za prestižnu „World Performance Car of the Year“ ušli Ferrari 458 Italia, Mercedes-Benz SLS AMG i vječni supersportski klasik Porsche 911 Turbo.

Povezana vest:  Novi Opel Grandland sa oštrim dizajnom, digitalnim kokpitom i visokom tehnologijom

Također, ekološkim vrednostima automobila se odavno pridaje velika, ako ne i primarna važnost, pa će jednaku „težinu“ imati i „World Green Car of the Year“ nagrada. Za ovu nagradu trenutno podjednake šanse imaju BMW 320d Efficent Dynamics, Nissan Leaf i Chevrolet Volt.

Estetika i dizajn su nešto što se ne može odvojiti od automobila, pa će nagrada „World Car Design of the Year“ također biti velika čast za model koji je dobije. Tri glavna konkurenta za ovu nagradu su kompaktna Alfa Romeo Giulietta, te prestižni Aston Martin Rapide i supersportski Ferrari 458 Italia.

Povezana vest:  Ampera-e zvezda Opelove izložbe u Parizu