nissan_leaf_2011

Nissan Leaf sa pet zvezdica

Evropski program za ocenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP) ocenio je 100% električni Nissan Leaf automobilom najvišeg nivoa sigurnosti, na temelju njegovih rezultata u strogim „crash“ testovima te nezavisne organizacije. Nissanov automobil bez štetnih emisija dobio je pet zvezdica i prvo je električno vozilo, koje je postiglo taj uspeh

Trenutni Evropski i Svetski automobil godine, postigao je rezultat od 89% za sigurnost odraslih putnika, 83% za zaštitu dece i 84% za ugrađene sigurnosne sisteme pomoći u vožnji, među kojima su serijski ugrađena elektronska kontrola stabilnosti (ESC) i limitator brzine.

Povezana vest:  Tojota učetvorostručila profit



Kompaktni porodični automobil, također je osvojio natprosečnih 65% za sigurnost pešaka, delom zbog niskog prednjeg kraja i razmerno malo “krutih tačaka” ispod poklopca.

-Leafovi rezultati na tim zahtevnim sigurnosnim testovima ističu inžinjersku beskompromisnost pri konstruisanju i dokazuju da je to inovativno, potpuno električno vozilo savršeno primereno svakidašnjoj porodičnoj upotrebi. Leaf ne samo što nudi prostranost, praktičnost i performanse ravne onima svojih klasičnih suparnika, nego je i jedan od najsigurnijih automobila na ulici -izjavio je Pierre Loing, potpredsednik odelenja za strategiju i planiranje proizvoda u Nissanu International SA, Nissanovoj evropskoj centrali, i čelnik poslovne jedinice za vozila bez emisija.

Povezana vest:  Besplatna zimska servisna akcija u Beoautu

-Nissan Leaf dokazuje da električna vozila mogu postići nivo sigurnosti tradicionalnih automobila. Sad su postavljena merila za iduću generaciju takvih automobila na evropskom tržištu – izjavio je Michiel van Ratingen, glavni sekretar Euro NCAP-a.

Leafovu su sigurnost procenjivali prema standardnom Euro NCAP-ovom postupku, koji obuhvata testove prednjeg udara, bočnog udara, bočnog udara u stub i trzajnih povreda vrata. Svih 48 litijum-ionskih akumulatorskih modula, smeštenih u posebnom odeljku ispod poda, izdržalo je sve udare. Pored toga, Leafov je akumulatorski sistem bio uključen tokom simulacija udara kako bi se proverile ugrađene zaštitne mere električnog sistema, među kojima je i automatski prekid napajanja u slučaju nesreće. Automobil je i taj ispit prošao s velikim uspehom.

Povezana vest:  Svečano otvoren novi Opel prodajno-servisni centar u Nišu