Renaissance

Stogodišnjica Chevrolet-a u tumačenju fotografa umetnika Žan-Fransoa Rozjea

Kompaniju Chevrolet Motor osnovali su švajcarski emigrant i inženjer Luj Ševrole (Luis Chevrolet) i američki privrednik Vilijam Durant (William Durant) 3. novembra 1911. godine u Detroitu u državi Mičigan. Sto godina kasnije, renomirana američka kompanija proslavlja stogodišnjicu i odaje počast svojoj prošlosti i budućnosti pomoću dva izvanredna fotografska umetnička dela.

Chevrolet je pozvao francuskog fotografa Žan-Fransou Rozjea u svoje sedište u Detroitu, koje ga je inspiraisalo da stvori dva umetnička dela – “Renesansu” i “Simfoniju Volt”.

Renesansa: Sa slikom koja uvećava realnost, Žan-Fransoa Rozje odaje počast istoriji Chevrolet-a kroz impresivnu kolekciju Chevrolet automobila, od modela Classic Six iz 1911. godine koju je dizajnirao Luj Ševrole do današnjih modela kao što su Aveo, Orlando, Cruze i naravno Chevrolet Volt, električno vozilo proširenog dometa. Rozje je odabrao lokaciju ispred sedišta General Motors-a u Detroitu da okupi Chevrolet automobile iz poslednjih sto godina. Žan-Fransoa Rozje voli da vodi svoju publiku u svet snova. Sa “Renesansom” je stvorio sliku futurističkog grada Detroita sa notom tradicije u proizvodnji automobila.

Povezana vest:  Nova Opel Corsa OPC: Peta generacija atlete

Volt_Symphony

Simfonija Volt: Umetnik je posetio proizvodni pogon Volta u Detroitu u državi Mičigan. Slikao je proizvodne linije Volta iz nekoliko uglova, a potom je od tih slika napravio hiperfotografiju. “Simfonija” je jedinstvena kombinacija umetnosti, muzike i industrije. Rezultat je neodoljivo umetničko delo sa neverovatnim brojem detalja. Posmatrač doživljava nečujnu simfoniju u kojoj se proizvodna linija ponaša kao savršeni orkestar kojim diriguje sam umetnik.

Povezana vest:  AQOS Automobili – Novi svetski automobilski brend

O Žan-Fransoi Rozjeu

Rođen 1952. godine, francuski umetnik Žan-Fransoa Rozje je bio fasciniran fotografijom od malih nogu. Diplomirao je 1976. godine na Fakultetu Luj Limijer. Radi kao profesionalni fotograf razvijajući ličnu kreativnost u radu. 2002. godine se u njegovom umetničkom radu desio inovativan i radikalan preokret: izumeo je koncep HIPERFOTOGRAFIJE. Rozje stvara virtuelne slike koje se sastoje od nekoliko stotina fotografija napravljenih pomoću telefoto objektiva i spojenih pomoću kompjutera. U svojim monumentalnim delima Rozje kombinuje beskrajno veliko sa beskrajno malim u obilju detalja koji su izuzetno neobični i zadivljujući. Ovavkva numerički prekomponovana slika otvara vrata u umetnikov svet snova. Ovaj virtuoz digitalnih tehnologija je priznat i hvaljen u krugu svojih kolega već nekoliko godina. Osvojio je prestižne umetničke i fotografske nagrade: 2006. godine emisija “Up-date” u Berlinu mu je dodelila nagradu Skrinings (Screenings); 2008. godine je osvojio nagradu Arkimboldo (Arcimboldo) za digitalno delo; 2009. godine mu je APPPF dodelio nagradu u kategoriji fotografija arhitekture; a 2010. godine je dobio nagradu Eurazeo. Njegova dela vode posmatrača u fantastičan univerzum koji podseća na snove. Sadrže odraz realnosti, položaj čoveka u gradu, percepciju sveta i poziv na izvanredno putovanje. Više informacija možete naći na: www.rauzier-hyperphoto.com

Povezana vest:  Toyota Skills Grand Prix