baton_sampanjac_australijaFORMULA 1

 

Dženson Baton najavljuje agresivniju vožnju

 

Aktuelni šampion Dženson Baton svestan je, pet trka pre kraja šampionata, da će morati da primeni znatno agresivniji pristup na stazi ukoliko misli da odbrani titulu. Britanca i preostalu četvoricu pretendenata na titulu razdvaja samo 24 boda pred pred uzbudljivu završnicu na trkama u Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Brazilu i Abu Dabiju.

Ovakav rasplet, neočekivan pred početak sezone, ne ostavlja prostora ni za najmanju grešku koja može presuditi u krajnjem ishodu. Baton ima priliku da postane prvi Britanac koji će odbraniti titulu i to sa različitim timovima, pošto je prošle godine krunu uzeo kao član Bron GP.

Baton priznaje da je njegova ovogodišnja uloga lakša nego prošle godine, jer tada bio lovina, dok je sada sa zaostatkom od 22 boda za Markom Veberom i 17 za Luisom Hemilton u poziciji lovca.

Povezana vest:  Borković: Jedva sam izašao iz zapaljenog automobila

– Osećaj je odličan, zaista. Da mi je prošle godine neko rekao da napadam na poslednjih pet trka, a da pritom imam 10 bodova zaostatka, rekao bih da nema šanse, jer nemam bolid za tako nešto – iskren je Baton. – Ove godine je drugačije. Vozim konkurentan bolid i mada će sledeća trka biti izazovna za nas, biću agresivan što je prilično uzbudljivo.

Britancu je jasno da mu čekanje neće doneti titulu i da se ne vredi nadati, već da nešto mora i učiniti kako bi cilj bio ostvaren.

Povezana vest:  Dušan Borković na podijumu u Barseloni

– Ne želim da samo budem pozadi i nadam se dobrom rezultatu. To sam radio u drugoj polovini prošle sezone i psihološki je potpuno iscrpljujuće. Međutim, kada ste u poziciji da jurite nekoga, a imate dobar bolid, u prilici ste da budete agresivniji. Moraću da budem takav u svakoj od preostalih trka – svestan je Britanac.

Trka u Singapuru će za Batona biti znatno lakša nego prošle godine, jer je tada upravo na ovoj stazi mogao da ostane bez titule.

– Kraj prošle sezone bio je izuzetno težak. Sećam se da sam u Singapuru tokom kvalifikacija prokomentarisao da smo titulu bacili u vetar. Ipak, uspeo sam da osvojim peto mesto, mada sam se kvalifikovao kao 11 – prisetio se Baton. – Ove godine ne želim da sebi toliko otežam.

Povezana vest:  Vesnić i EKO tim narednog vikenda u Banjaluci

Prava razlika za Batona u odnosu na prošlu godinu je stres kome je tada bio izložen, kao vozač koji se našao na vodećoj poziciji od početka do kraja šampionata.

– Sada ne osećam nikakav pritisak, što je pomalo čudno. Trudim se da uživam na svakoj trci, mada se i dalje budim noću posle loše trke. Često mislim o šampionatu, što prilično ume da uznemiri jer nekad treba pobeći od toga. Međutim, osećam se mnogo opuštenije nego ranije. Ako rezultat bude onakav kakvom se nadam, biće sjajno. Ukoliko ne bude toliko dobar, nikom ništa – miran je Britanac.