ecclestoneFORMULA 1

 

Eklstone: Treba mi novac, ne mogu sebi da priuštim odlazak u penziju

 

Prvi čovek Formule 1 Bernie Eklston danas je zakoračio u deveto desetljeće svog života. Iako u poznim godinama, kontroverzni Britanac nema nameru tako skoro da se povuče sa svog trona.

Prošlog su vikenda iz Red Bul Renoa, trenutno vodeće ekipe konstruktorskog poretka Formule 1, predvođeni Sebastijanom Fetelom u šali kao preuranjeni rođendanski poklon darovali Eklstonu hodalicu s volanom i krilcima napred.

Šalu je Eklstone prihvatio, ali nema nameru da odstupi tako skoro, štaviše, širi svoje carstvo. Od sledeće sezone broj trka povećaće se sa 19 na 20, Formula 1 na putu je povratka SAD-u, širi se na Rusiju, a nove zemlje stalno se spominju kao moguće nove destinacije „oktanskog cirkusa“.

Povezana vest:  Borković: Jedva sam izašao iz zapaljenog automobila

-Penzija? Zašto bih išao u penziju? Treba mi novac, ne mogu sebi da priuštim da odem u penziju – kazao je taj živahni „starčić“ koji je dugi niz godina bio u braku sa Slavicom Eklston, bivšom hrvatskom manekenkom.

Eklston je rođen 28. oktobra 1930. godine u malenom engleskom gradiću Bungayu u okrugu Suffolk. Sa šesnaest godina napustio je školovanje i posvetio se svojoj najvećoj strasti, trkama. Nakratko se Bernie okušao u Formuli 3, ali pokazalo se da mu posao leži bolje od trka. Krenuo je odmah nakon Drugog svetskog rata s prodajom rezervnih delova za motocikle, a tada oformio s Fredom Comptonom kompaniju koja se bavila prodajom polovnih automobila.

Povezana vest:  Dušan Borković osmi na svetu

Godine 1957. postao je vlasnik posrnule F1 momčadi Connaught, dok je 15 godina kasnije kupio tim Brabham i od nje napravio pobednički „stroj“ s vozačima poput Nikija Laude i Nelsona Pikea. Ipak, pravo je bogatstvo Ekleston stekao u kasnim sedamdesetim godinama prošlog veka kada je prvo postao predsednik Udruženja konstruktora Formule 1 (FOCA), te kasnije početkom osamdesetih uz pomoć svog advokata i prijatelja Maksaa Mozlija kontrolu nad menadžmentom i finansijama sveta oktanskog cirkusa.

Ujedinio je ekipe i osigurao globalna TV prava, a danas se njegovo bogatsvo procenjuje na nekih 1,37 milijardi funti.

Povezana vest:  Rosi operisan: Povreda teža nego što se mislilo, oporavak može trajati i pet meseci

On je neverovatna osoba. Zamislite si samo osamdesetogodišnjaka koji stalno trčkara okolo i obavlja neke poslove. Neverovatno je koliko energije ima. On namerava da bude ovde i za deset godina jer je Formula 1 njegov život – komentarisao je šef F1 ekipe McLaren Mercedesa Martin Vajtmarš.

Slične je reči o Eklstonu imao i predsednik Međunarodne automobilističke federacije Žan Tod:

-Neverovatno je koliko je motivisan, kako je aktivan. I ja bih zaista voleo da budem takav u toj dobi. On je vrlo pametan čovek, fascinantna osoba.