vitro_racing_tim_2011

Vitro Racing Team izlazi u Evropu

Klubu „Vitro Racing“ ovo je prva takmičarska sezona, ali sa vozačima koji imaju šampionski karakter, pa takav sastav dodatno budi interesovanje medija koji se bave automobilizmom. Dosadašnji rezultati su više nego zadovoljavajući i u domaćem i u regionalnom takmičenju na kružnim trkama i reli takmičenjima. Ostaje želja da se uspešno nastupi na medjunarodnoj sceni i tako zaokruži odlična debitantska sezona „Vitro Racing“ tima.

Prvi na evro scenu izlazi ovog vikenda Aleksandar Tošić. Počeo je da vozi još 1992. godine, a prvi nastup mu je bio u „Nacionalnoj klasi“. S obzirom da je to bila poslednja sezona takmičenja u fićama, od 1993. godine prelazi u Yugo. Devet podignutih pehara za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto na kraju sezone u periodu od 1996. do 2005. godine uspeh je po kome mnogi pamte ovog neustrašivog Beogradjanina.

Tri ovosezonske ubedljive pobede u Kragujevcu, Banja Luci i Rijeci, popularnom „Tošketu“ na najbolji mogući način obeležavaju povratak u automobilski sport. To je dovoljan motivišući faktor, da se četvorostruki šampion Srbije u disciplini kružne trke, ove godine oproba u međunarodnoj konkurenciji. Uz pomoć profesionalnog tima „Vitro Racing“, sigurno mu neće biti teško da pokaže svoj puni potencijal i na internacionalnoj sceni, na stazi Salzburgring.

Povezana vest:  Borkoviću rastu šanse, Sitroen ima dodata težina

FIA Evropski kup turističkih automobila je rezervisan za vozila koja ispunjavaju pravila za FIA Super 200, Super Production, i Super 1600 kategorije. Šampionske titule se dodeljuju za sve tri kategorije. Prvo održavanje ove trke bilo je još 2005. godine na stazi Vallelunga nadomak Rima. Takmičenje u blizini grada Salzburga, održava se 24. jula, na stazi dužine 4.225 metara. Takmičari će voziti dve odvojene trke, po 12 krugova.

„Radujem se uspešnom povratku na stazu i uspesima koji su nastavili da se redjaju. Očekujem atraktivan nastup i u Austriji. Posebno smo spremali auto za sva iskušenja i tu sam imao veliku pomoć od Voje Lekića, čiju titulu želim da zadržim u našem klubu. Meni neće biti problem da vozim napadački, bez obzira na jaku konkurenciju, a slušanje naše himne na postolju mi je više nego dovoljan motiv za pobedu“ – ističe popularni „Toške“.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetel dobio svoju nagradu

Zahvaljujući kompaniji Vitro Group, koja već dugi niz godina, na sve moguće načine pomaže i aktivno učestvje u autosportu, kao i timu „Vitro Racing“, Tošić će nastupiti na trci u Salzburgringu. Automobil koji će voziti je već dobro poznata HONDA CIVIC Type-R, sa kojom je Vojislav Lekić u 2010. godini osvojio svoju prvu evropsku šampinsku titulu na kružnim stazama.

Inače, naš mladi šampion na kružnim stazama Vojislav Lekić, koji je ujedno i direktor ASK „Vitro Racing“, od ove sezone, kao što je poznato, promenio je takmičenje i prešao u daleko zahtevniji i složeniji reli. Na svojim debitantskim nastupima zabeležio je rezultate, za koje neki od bardova automobilskog novinarstva u Srbiji tvrde da do sada u početnim nastupima kod nas još nisu vidjeni.

Sada , sa već donekle stečenim iskustvom, i sa automobilom Mitsubishi Lancer EVO IX, Lekić sprema taktiku za predstojeća takmičenja u Srbiji i u Evropi. Poznat je njegov stav da će mu ova sezona služiti za „uvozavanje“ sa suvozačem Milošem Ivkovićem, a da će od naredne godine započeti trku za naviša odličja. Kako je do sada tekla njegova šampionska karijera i kako je započeo reli takmičenja, ne treba sumnjati da će se titule i u Srbiji i Evropi veoma brzo naći u njegovim rukama.

Povezana vest:  Idemo sa Dušanom u Brno!

„Od prve vožnje uživam u reliju i siguran sam da sam na kraju prošle sezone doneo pravu odluku. Otežavajući faktor kod relija su veoma skupi nastupi gde god da se takmičite. Samim tim ove sezone ne mogu da nastupim na svim planiranim takmičenjima, ali biće ih dovoljno da steknem neophodno iskustvo. Mi već sada radimo na pripremama za sledeću godinu i stvaramo sponzorski tim koji će „Vitro Racing“ pratiti tokom cele naredne sezone. Onda ću, kao direktor tima, imati brigu manje i moći ću da se usresredim samo na vožnju. Sto se nastavka ovogodišnjeg takmičenja tiče, prvo što očekujem je najavljeni reli na Ubu sredinom avgusta. Ali ovog trenutka sam fokusiran na Tošketov nastup i u četvrtak čitava ekspedicija kreće sa njime u Salzburg sa jednom željom. Pobeda.“ – na kraju daje svoj pečat celoj priči Vojislav Lekić.