sagor_stratna-rampa-u-mar-del-plati

DAKAR RELI 2012

Gabor Sagmajster  započeo četvrto učešće na Dakar reliju

Taman je Garmiš Partenkirhen ulazio u finale druge serije, čuvene serije četiri novogodišnje skakaonice, praktično odmah iza ručka, kada mi je zazvonio mobilni telefon. Piše privatni broj, odmah sam znao to jedino može da zove Gabor Sagmajster iz daleke Južne Amerike. Stigao je na cilj prvog dana 33. Dakar relija, koji je startovao 1. januara 2012. godine u letovalištu Mar del Plata u Argentini i sve učesnike i prateće ekipe vodiće preko Čilea do Perua gde je cilj.

– Stigao sam na cilj i to je sada najvažnije. Vozio sam u dogovoru sa Torstenom, mojim mehaničarem iz Nemačke, novi KTM sa dve trećine gasa, kako bi smo videli šta sve ovaj novi lakši, ali i slabiji motor može u uslovima specijalnog ispita. Baš kod prvih dina uočio sam osnovnu razliku između onog startog velikog od 690 kubika i ovog novog. Nedostaje mu snaga, što drugim rečima znači da ću morati da promenim pristup napadanju dina i način na koji ću ih osvajati tokom narednih 13 dana. Prvi specijalni ispit bio je uslovno rečenom kratak, ali to je prvi dan i koliko znam svi su taktizirali i odmeravali snage sa potencijalnom konurencijom. Idemo dalje, sledi odmor konsultacije sa Torstenom i naravno, drugi dan i novi ispit – završio je kratki telefonski raport Gabor Sagmajster.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fernando Alonso pobedio u Monci

Inače, za neupućene Sagmajster je na prethodna tri izdanja u Južnoj Americi učestvovao sa KTM spravom od 690 kubika, koja je imala prednosti ali i dosta nedostataka. Jedan od osnovnih na koji se Gabor žalio jeste bila i težina. I pored toga što je naš takmičar izuzetno snažan, treba imati snage da tokom jednog dana koji se vozio po Atakama pustinji po dinama, podići motor nekoliko puta, naravno posle pada.

Povezana vest:  Dušan Borković ove sezone voziće u najelitnijoj konkurenciji

Drugo, valjalo je to veliko i teško čudo i zaustaviti kada ga dobrano zaleti momčina iz Subotice, inače po vokaciji moto kros vozač. Treće sve pomenute osobine direktno su uticale na upravljivost. Kada se prošle godine vodeća ekipa poput Kome i Desprea pojavila na manjim spravama, Gabor je istog trenutka poželeo da i on 2012. godine jašeg jednog koji se sklapa u Matikofenu u Austriji. No, posle prvog dana utiske ste mogli već da pročitate, ali oni po pravilu ne moraju puno da znače, jedno je sigurno, našeg jedinog predstavnika na Dakaru krasi ogromna upornost i želja da stigne do cilja…

Povezana vest:  MOTO GP, Mark Markes svetski šampion Moto GP

TEKST: PLUMERACE