jari_mati_latvalaRELI

JARI-MATI LATVALA POVEO POSLE PRVOG DANA U JORDANU

Finac bez pardona

 

Početak trećeg relija Svetskog šampionata u Jordanu obeležio je Jari-Mati Latvala iz BP Ford Abu Dabi tima. Prvi dan na Bliskom istoku je, generalno gledano, završen po malo iznenađujućim ishodom, bar što se plasman tiče.

Sjajni Finac bez pardona je, od prve etape Ruman duge 15 kilometara, zaseo na prvo mesto i do kraja dana je samo u trećoj etapi ustupio vodeću poziciju Daniju Sordu, da bi se već u narednoj vratio na vrh i povećao prednost na 30 sekundi u odnosu na Sebastijana Ožijea iz Citroenovog juniorskog tima.

– Imali smo dobru poziciju danas, a i auto je dobro podešen. Trideset sekundi nije velika prednost. Danas će biti dug dan – oprezan je Latvala.

Povezana vest:  FORMULA 1, Luis Hamilton: Nada u osvajanje titule još nije umrla

Ovakva Latvalina vožnja ne čudi previše, jer je on i pre dve godine odlično vozio u Jordanu, a samo ga je kvar poslednjeg dana relija tada sprečio da ostvari visok plasman.

Pobednik juniorskog relija u Jordanu 2008. Sebastijan Ožije sve do poslednje etape prvog dana takmičenja bio je na četvrtoj poziciji, ali je u sedmoj Maunt Nebo dugoj 11 kilometara iskoristio sve prilike i došao do druge pozicije.

Branilac titule Sebastijan Loeb posle prvog dana nalazi se na trećem mestu sa 31 sekundom zaostatka u odnosu na Latvalu. Super Seb je najverovatnije platio danak startujući prvi na etapama „čisteći” put vozačima posle njega.

Dobar rezultat u Meksiku definitivno je dao krila Peteru Solbergu. Norvežanin se nalazi na četvrtom mestu sa 32 sekunde zaostatka, mada je većinu etapa prvog dana proveo na drugoj poziciji. Međutim, šampion iz 2003. svesno je usporio u sedmoj etapi, kako bi obezbedio bolju startnu poziciju, odnosno čistiji put, pred današnji start.

Povezana vest:  FINCI I BUGARI KOLO VODILI NA 43.SRBIJA RELIJU, Hirvonen najbrži Gošev pobednik

Klupski drug Latvale, Miko Hirvonen, nije blistao prvog dana. Finac je posle prve etape bio osmi, da bi u svakoj sledećoj popravljao plasman za po jednu poziciju do konačne pete na kraju sedme etape uz 42 sekunde zaostatka.

Zbog taktike se Dani Sordo posle prvog dana nalazi na šestoj poziciji. Španac je dobro vozio, u trećoj etapi čak bio na prvom mestu, ali je ubrzo pao na treću poziciju. Ipak iz tima mu je sugerisano da uspori u poslednjoj etapi zbog čega je i završio na šestom mestu iza Hirvonena sa 45 sekundi zaostatka, a sve u cilju da bi pritisak danas bio na Fincu.

Povezana vest:  Novi početak nove modelske godine: Opel Astra sada sa tihim dizel motorom i IntelliLink tehnologijom

Na sedmoj, osmoj i devetoj poziciji nalaze se Hening Solberg, Metju Vilson i Federiko Viljagra, dok je na 10. mestu Kimi Raikonen.

Šampion Formule 1 iz 2007. izgleda da je uspeo da se konačno privikne na reli takmičenje, jer je uspeo da se vrati u borbu za bodove posle izletanja u trećoj etapi, mada ima skoro četiri minuta zaostatka.

Danas će biti voženo šest etapa, a najduža je Reka Jordan 41 kilometar koja će se voziti dva puta, kao 10. i poslednja 13. etapa drugog dana.