Međunarodna bokserska federacija (IBF) oduzimaće šampionske titule borcima koji se budu takmičili na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, saopšteno je danas.

Profesionalcima je ovog meseca dozvoljeno da se takmiče na Igrama u Riju, ali IBF nije zadovoljna tom odlukom, pošto je navela da postoje veliki rizici kada se profesionalci takmiče sa amaterima.

Povezana vest:  Ličina nije postao prvak sveta do 91 kilograma

IBF je posle pregleda medicinskih analiza ocenila da je takmičenje profesionalaca na Olimpijskim igrama predstavljalo nesportsko ponašanje, koje podleže kaznama.

-Donošenje ovakve odluke nam nije teško. Osećamo da je važno da se IBF umeša i da zauzme stav protiv profesionalaca koji se takmiče protiv amatera jer je to bezbednosni rizik. Ovo je deo naše posvećenosti ovom sportu i promociji zdravlja i dobrobiti boksera – rekao je predsednik IBF Deril Pipls.

Povezana vest:  Kličko brani titulu protiv Pjanete 4. maja

IBF je navela i da će bokseri koji nemaju šampionske pojaseve a takmiče se u Riju biti uklonjeni sa njenih rang-lista na godinu dana.

IBF je jedna od četiri najveće profesionalne bokserske organizacije. Njen šampionski pojas nose zvezde kao što su Entoni Džošua, ali i priznati šampioni kao što su Sergej Kovalev, Genadij Golovkin, Kel Bruk i Akira Jaegaši.

Povezana vest:  Pakjao: Naredne godine najverovatnije završavam karijeru