grupna_tkb_seminarTEKVONDO

Maglić: Savez Beograda nastavlja sa radom

 

Približava se kraj letnjih odmora i predstavnici Beogradskog tekvondo saveza kreću na tradicionalne letnje pripreme koje će  ove godine biti održane u Crnoj Gori u Čanju.

-Ove godine letnji tekvondo kamp će se održati u Čanju od 14 do 22. avgusta. Očekujemo učešće oko 40 takmičara i rekreativaca koji će trenirati dva puta dnevno uz nadzor Ljubiše Rakića i Kuruca Branislava. Pripreme će obuhvatiti  taktičko tehnički rad sa posebnim osvrtom na povećanje fizičke pripreme pred početak takmičarske sezone koja će za nas ove godine početi već u Septembru. Planiramo nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj,Mađarskoj,Bugarskoj i Grčkoj, a nakon toga imamo organizaciju seminara koji će voditi korejski majstori Kang Doo Sik i Yong Beom Kang koji su devedesetih godina tri puta održali stručne seminare na kojima je veliki broj današnjih trenera steklo svoja majstorska zvanja. Nakon toga sledi nam organizacija tehničkog prvenstva Beograda za 2010 godinu kao i još neke akcije o kojima ćemo javnost  obavestiti na vreme – veli Šejn Maglić, predsednik Beogradskog tekvondo saveza.

Prolećni deo sezone je obuhvatio manje aktivnosti nego ranijih godina?

-To je tačno ali moram pomenuti da nam je prolećni deo sezone bio jako uspešan. Pored seminara Ky Tu Danga i veoma uspešno organizovanog Trofeja Beograda na kome je nastupilo 430 takmičara iz 12 zemalja, naši takmičari su nastupili na više međunarodnih takmičenja u Rumuniji, Francuskoj, Hrvatskoj i Austriji. Nažalost zbog sveopšte krize na par takmičenja smo nastupili kao Beogradski savez dok smo u ostalim slučajevima pomogli takmičare ili klubove prilikom njihovih nastupa. Zbog ovih opštih problema smanjili smo planove vezane za učešće na nekim takmičenjima u inostranstvu a bazirali se na poboljšanje organizacije rada saveza i pomoć klubovima u njihovom radu.

Povezana vest:  Prokuplje domaćin plej ofa Bokserske lige Srbije – memorijal “Vlastimir Laci Stanišić”

Kakva je situacija u Beogradskom tekvondo savezu?

-Primarni cilj našeg rada je omasovljenje i popularizacija tekvondo sporta u Gradu Beogradu. Otvaranje novih klubova i pomoć postojećim u omasovljenju članstva, kao i pomoć u boljem organizovanju samog funkcionisanja klubova, od nabavke opreme do pomoći oko trenažnog rada sa polaznicima. U planu saveza je stručno usavršavanje i školovanje trenera kako bi polaznicima pružili što kvalitetniji i stručniji pristup tekvondo sportu.  Svake godine povećavamo članstvo klubova i polaznika. Nadamo se da će nova kategorizacija sportova na nivou Beograda doneti pozitivne promene za naš Savez i da ćemo moći još više da omogućimo našim sportistima. Zahvaljujući pomoći koju nam obezbeđuje Gradski sekretarijat godišnje organizujemo dva prvenstva Beograda, Međunarodni turnir Trofej Beograda, dva stručna seminara, letnje pripreme i odvedemo sportiste na desetak takmičenja van Srbije.Jeste da je sa skromnim budžetom koji imamo sve ovo jako teško sprovesti, zahvaljujući pomoći kolega iz inostranstva a i razumevanju od strane klubova članica BTS uspevamo u svojim planovima. Ovime pokušavamo da mladim takmičarima pružimo šansu da nastupe na međunarodnoj

Povezana vest:  TEKVONDO, Tijana Bogdanović zlatna na juniorskom EP u Letoniji

sceni što će im kasnije mnogo doprineti u borbi za nacionalni dres. Nažalost malo je takmičenja u Srbiji a tekvondo je sport gde je neophodno imati što više praktičnog rada kako bi se ostvario pravi rezultat. Takođe , izvršena je registracija sportista i klubova za 2010. godinu, gde nažalost moramo reći da nisu svi klubovi izvršili ovu nazovimo je obavezu iz njima poznatih razloga.Mi smo zadovoljni trenutnim pokazateljima našeg rada i radimo na tome da se i naš rad i rad naših članica poboljša u što većoj meri.

Odnos BTS i republičkog saveza:

-BTS nije član Republičkog saveza jer je takva organizaciona struktura. Nažalost,Tekvondo asocijacija Srbije je jedan od malog broja nacionalnih saveza koji ne čine regionalni savezi već klubovi, tako da mi nemamo nikakve ingerencije u radu i odlučivanju TAS, a od nas se konstantno traži neka pomoć naročito finansijska, za rad TAS, za nastupe na nekim turnirima i slično. Možda je i to što BTS nije član TAS sa svim pravima jedan od razloga što neki klubovi ne žele da aktivno učestvuju u radu Saveza. Postojeće rukovodstvo i novoimenovani predsednik su posle neregularne sednice Skupštine napravili dosta poteza koji po njima vode u razvoj tekvondo sporta Srbije. Izbacili su iz određenih komisija možda trenutno najstarijeg i najiskusnijeg sudiju koji je pre četiri meseca postao međunarodni sudija Davora Borodenka. Izbacili su iz komisije Kurucu Branislava koji je naš najuspešniji takmičar i trener u formama. Smenili su sa funkcije selektora u formama Jovana Dedića zahvaljujući čijem radu je osvojena prva medalja za Srpski sport na Beogradskoj Univerzijadi kao i deseto mesto na Evropskom šampionatu. Takođe su ga smenili sa mesta Člana Upravnog odbora, a svi znamo da je Jovan Dedić jedan od osnivača Srpskog tekvondoa, obavljao je funkcije predsednika, selektora i trenera reprezentacije, ima najviše zvanje u Srbiji, 6.Dan i ovlašćeni je ispitivač od strane Svetske tekvondo Federacije.Mislim da je ogroman neuspeh rad dosadašnjih rukovodstava u poslednjih deset godina gde nismo uspeli ninakakav način da ostvarimo plasman na Olimpijske igre a ni na prve Olimpijske igre mladih u Singapuru ove godine. Naše kolege iz Crne Gore su za kratko vreme od kako su se osamostalili uspeli da ostvare pravo na wild card za 1.Olimpijske igre mladih, a mi još uvek pokušavamo sa istim rukovodstvom da nađemo put za izlazak iz krize?! Smatramo da je krajnje vreme da se oglase nadležne institucije i reše svi nastali problemi u republičkom savezu. Obratili smo se Ministarstvu za prijem i pomoć u rešavanju nastale situacije o kojoj je javnost upoznata i preko Vaših novina, i očekujemo odgovor od predstavnika Ministarstva kako bi se postojeći problemi što pre rešili i kako bi krenuli u nove pobede – rekao je na kraju Šejn Maglić.

Povezana vest:  TEKVONDO, Teodora Jović bronzana na kadetskom EP