kzn_so_oktobar_2010KARATE

U SUSRET 20. SVETSKOM PRVENSTVU U „ARENI”

Bocko zove u Beograd

 

Povodom Svetskog prvenstva u karateu za seniore, koje će se održati u „Beogradskoj areni“ od 27. do 31. oktobra, održana je konferencija za medije. Prisustvovali su joj Zoran Jerković, predsednik KF Srbije, Slaviša Zlatanović, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Slavoljub Piper, direktor KFS. i Dragoslav Stojković, direktor Šampionata.

zoran_jerkovicZoran Jerković je naglasio da će planetarna smotra u Beogradu biti specifična i zbog toga što će se prvi put u istoriji SP mečevi za odličja održati u dva dana.

– Verujemo da će Beograd postaviti nove standarde. Takmičenje će pratiti delegacija Međunarodnog olimpijskog komiteta jer je poznato da karate konkuriše za ulazak u olimpijsku porodicu. Do sada je prijavljen dolazak takmičara iz 89 zemalja, a očekujem da će taj broj biti veći od 100.

Povezana vest:  KARATE, U POLJSKOJ ZAVRŠENO REGIONALNO PRVENSTVO EVROPE

Slaviša Zlatanović je istakao da je pomoć u organizaciji SP bila logični nastavak saradnje Karate federacije Srbije i Ministarstva omladine i sporta:

– Pre dve godine smo usvojili Strategiju za razvoj dečijeg i vrhunskog sporta. Karate je masovan sport, ovo je vrhunsko takmičenje i bilo je logično da ćemo pomoći organizaciju. Za nas je ovaj Šampionat dodatno značajan jer je to prilika da se Beograd pokaže kakvim zaista jeste, a ne kako su imali prilike da nas vide proteklih dana. Od 27. oktobra kroz naš grad će proći oko 3.000 učesnika, takmičara i članova delegacija. Želja nam je da iz Beograda ponesu što lepše uspomene.

Slavoljub Piper je podsetio da je SP u karateu najveći događaj ikad održan u Beogradu:

Povezana vest:  KARATE, Dame Štarka vladaju Srbijom

– Ako izuzmemo Univerzijadu ovaj Šampionat će biti najmasovnije takmičenje ikada održano u glavnom gradu Srbije. U organizaciji smo imali potpunu podršku Ministarstva omladine i sporta i grada Beograda. Verujem da ćemo, kada je sam Šampionat u pitanju, svi zajedno poslati što bolju sliku o našem gradu i zemlji. Kada su pripreme reprezentacije u pitanju, momci i devojke se nalaze u Kragujevcu na završim pripremama kako bi start takmičenja dočekali maksimalno spremni. Motiva ima sasvim dovoljno. Niko od nas ne želi da ih dodatno opterećuje imperativima osvajanja što većeg broja medalja. Poznato je da  su seniori ekipni vicešampioni sveta u borbama, devojke su bronzane sa Evropskog prvenstva, sa svakog velikog takmičenja naši sportisti donose medalje. Siguran sam da će tako biti i sada.

Dragoslav Stojković je istakao da je podrška Ministarstva bila velika i da je pitanje kako bi sve uspeli da organizuju bez njihove pomoći:

Povezana vest:  Otvorena istraga protiv boksera Feliksa Šturma zbog dopinga

–  Beograd je bio domaćin velikih takmičenja, karatisti su organizovali velika nadmetanja, ali prvi put se susrećemo sa organizacijom kakvo je Svetsko prvenstvo. I „Arena“ je za nas nov prostor, ali i novi izazov. Što se tiče samog Šampionata, ceremonija svečanog otvaranja održaće se 28. oktobra, u kulturno-umetničkom programu predstaviće se ansambl „Kolo“. Narednih dana će biti završeni i dogovori oko toga ko će otpevati himnu, i mislim da će to biti veliko iznenađenje za sve. Maskotu ježa „Bocka”, koji je pobedio u konkurenciji vrapca i vuka,  uradio je Vujadin Radovanović. Beograd je spreman da ugosti najbolje karatiste planete – zaključio je Stojković.

PHOTO: ataimages.rs