Guillermo Rigondeaux

Giljermo Rigondo ujedinio titule u WBA i WBO verzijama

Kubanski bokser Giljermo Rigondo ujedinio je danas titule u WBA i WBO verzijama u superbantam kategoriji pošto je u Njujorku na poene pobedio Filipinca Nonita Donairea. Legendarni amater, osvajač dve zlatne olimpijske medalje, je u svojoj tek 12. profesionalnoj borbi ubedljivo pobedio zvanično najboljeg borca za 2012. gopdinu i boksera koji se često nalazi u vrhu svih opštih lista najboljih (pound-for pound).
Popularni „Šakal“ je slavio sa 114:113, 115:112 i 116:111. Obično agresivni i brzi Donaire nije imao rešenja za kontre Rigondoa a jedini uspeh zabeležio je u 10. rundi kada je po izlasku iz klinča levim direktom poslao Kubanca u nokdaun. Rigondo je, međutim, odmah ustao i činilo se da to nije uticalo na njega.
Donaire je pre samo četiti dana u Njujorku dobio priznanje za najboljeg boksera u 2012. godini.
-Bio sam zvezda kao amater, a sada sam pokazao da mogu da budem zvezda i kao profesionalac – rekao je Rigondo posle meča.
Njegov trener Pedro Dijaz kazao je da je meč dobijen na kubanski način – „udari i ne daj tebe da udare“. Filipinski bokser rekao je da ga je tokom meča mučila povreda ramena.
-Ne bih da se pravdam, ali osim bebe (njegova žena Rejčel je pred porođajem) mučlio me je i rame koje treba da operišem, ali neću ništa da oduzimam Giljermu. Zasluženo je pobedio, svaka mu čast – rekao je Donaire.
Rigondo je važio za apsolutnog autsajdera i praktično mu niko nije davao šanse da će kraj meča dočekati na nogama. Bokserski novinari iz SAD i širom sveta složni su u oceni da je Kubanac Donairu odrzao čas boksa.

Povezana vest:  SP AZERBEJDŽAN 2011, Kitrov zaustavio Aleksandra Drenovaka u borbi za medalju