luka popovic

ODRŽAN EBU KONGRES U BEČU

Proglašeni najbolji, zauzet stav oko olimpijskog boksa

Delegacija Srpske profesionalne bokserske federacije učestvovala je proteklog vikenda na redovnom kongresu Evropske bokserske unije (31.maja do 1. juna) u Beču. U radu kongresa učestvovali su delegati iz svih evropskih zemalja, a Fedraciju Srbije predstavljali su Miroslav Popović, predsednik i Luka Popović, generalni sekretar.

Povezana vest:  Poraz Ćosovića u Moskvi, Povjetkin bolji od Čara

Najvažnija rasprava se vodila oko odnosa profesionalnog i amaterskog boksa. Odlučeno je da se Evropa priključi „borbi“ WBC-a (svetski bokserski konzil) protiv monopolizma AIBA (amaterska bokserska asocijacija) i učešća profesionalnih boksera na Olimpijskim igrama. 

Bokseri, treneri i službena lica koja imaju bilo kakve veze sa amaterskim boksom, neće moći da obavljaju zvanične funkcije na profesionalnim bokserskim revijama.

Povezana vest:  Fjuri: Boks ima veliki problem sa dopingom

Za promotera 2012 godine proglašen je Salvatore Ćerći iz Italije, meč 2012 godine je  Stephane Jamoye (Belgija) vs Lee Haskins (UK) u bantam kategoriji, a za najboljeg boksera je proglasen Kubrat Pulev koji je vladajući šampion u teškoj kategoriji.

Za srpsku delegaciju je najvažniji podatak da će se kongres EBU-a 2015 godine održati u Srbiji.

Povezana vest:  Kupio Kličkovu medalju za milion dolara, pa je vratio Ukrajincu