MEĐUNARODNI TURNIR „SRBIJA OPEN“ ISPUNIO OČEKIVANJA

Sjajni dueli u „Pinkiju“

 

SERBIAN_OPEN_ODJAVAKada su ga organizatori, čelnici Kik boks saveza Srbije, najavljivali kao potencijalno najjači turnir u ovom delu Evrope, nisu preterivali. Već prvo izdanje „Serbia opena“, organizovano pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, održano proteklog vikenda u zemunskom „Pinkiju“ opravdalo je velika očekivanja.

Oko 50 boraca iz pet zemalja: Srbije, Hrvatske, Italije, Bugarske i Makedonije još jednom su demonstrirali zašto je disciplina K-1 sve popularnija među ljubiteljima kik boksa i borilačkih sportova u celini. Kroz 28 eliminacionih mečeva i 11 finala prisutni u „Pinkiju“ mogli su da uživaju u sjajnim potezima istinskih znalaca ovog sporta.

Viđeno je nekoliko proverenih, dokazanih šampiona, ali je publika upoznala i neke nove takmičare, buduća velika imena ovog sporta. Od gostiju iz inostranstva najprijatnije iznenađenje je bila ekipa iz Bugarske. Komšije su u srpsku prestonicu stigle sa relativno nepoznatim borcima, ali je jedan od njih Vladimir Vylev i te kako skrenuo pažnju na sebe. Srčan, borbe, tehnički potkovan, snažnih udaraca odradio je tri meča, zabeležio tri sjajne pobede i trijumfovao u kategoriji do 75kg. I drugi takmičar iz Bugarske koji se plasirao u finale kategorije do 81kg Dmitry Iliev je ostavio dobar utisak. Njihova izdanja na „Serbia openu“ su potvrdila da je bugarski kik boks u zaletu i da se u narednom periodu može očekivati još kvalitetnih takmičara iz ove zemlje.

Povezana vest:  PRVENSTVO BALKANA, Sastav Srbije za takmičenje u Šumicama

Hrvatsku su na „Serbia openu“ predstavljali takmičari iz Poreča. Borci „Kinga“ koji vodi Leonarda Komšića pokazali su se u dobrom svetlu. Od trojice takmičara najjači utisak ostavio je Igor Jurković. Mladi Porečanin (24) u „Pinkiju“ je odradio tri meča. Prvi je dobio prekidom u 1.rundi, drugi i treći na poene, jednoglasnim odlukama sudija. Atraktivan, snažan, izdržljiv Jurković je pokazao da dvogodišnja pauza nije ostavila traga. Kao nagradu za sjajna izdanja Jurković je proglašen i za najboljeg takmičara turnira. Pripala mu je statua „Zoran Šijan“.

Od srpskih takmičara očekivano najbolji bio je Nenad Pagonis. Aktuelni šampion Evrope i sveta u disciplini K-1 do 86kg na „Serbia openu“ je odradio samo jedan meč, ali je i taj jedan bio odličan.

Povezana vest:  Poraz Miloša Anića u Moskvi

Mladen Božić (+91kg) je, takođe, ostavio sjajan utisak. U polufinalu je jednim udarcem, zadnjim lou kikom, onesposobio Hrvata Ivana Bijelića i primorao ga na predaju u 2. rundi, a u finalu odradio odličan meč protiv Jurkovića. Mlađa je u tom duelu pokazao veliku srčanost, snagu, izdržljivost. Utisak je da su pobednika u tom duelu odlučile nijanse.

Marko Milinković (86kg) za rivala u finalu je imao Nenada Pagonisa. Iako je pitanje pobednika, praktično, bilo rešeno i pre početka meča, iskreno rečeno, malo je boraca koji bi Pagonisu smeli da stanu na crtu, Milinković je od starta pružio sjajan otpor. Iako nije bio u top formi dao je sve od sebe da adekvatno odgovori na napade Pagonisa i za to zaslužuje komplimente. Srčanost i volja koju je pokazao u tom duelu Milinkoviću obezbeđuju mesto među najveće potencijale srpskog kik boksa.

Luka Stajić (91kg) je voljom žreba imao direktan prolaz u finale, a tamo je odmerio snage sa Hrvatom Darijanom Paladinom. Meč je trajao jedva jednu rundu. Silovitim lou kikovima razneo je levu nogu rivala koji je na kraju, i pored želje da nastavi meč, morao da prizna poraz.

Povezana vest:  FINALNE BORBE „SERBIA OPENA“ ODUŠEVILE PUBLIKU U „PINKIJU“, Igor Jurković junak Pinkija

Jovana Krstić (60kg) za rivalku u finalu je imala legendarnu Barbaru Plazzoli. Iako je protivnica daleko iskusnija, Jovana nije pokazala ni malo respekta. Od prvog trenutka je krenula jako, silovito, napadala, blokirala udarce. Prva runda je bila njena. I drugu je dobro počela, ali je pred kraj Italijanka uspela da preuzme inicijativu. Velika je šteta što je u jednoj razmeni posle silovitog krošea Plazzoli Jovani pukao nos pa je meč prekinut. Po onome viđenom u prve dve runde Jovana je imala realne izglede da zabeleži pobedu.

Od ostalih finalista izdanjima su se izdvojili Uroš Bogojević (81kg), Steva Živković (71kg), Sreten Miletić (63,5kg), Aleksandar Gogić (60kg)…

„Serbia open“ je po prikazanom opravdao očekivanja i najavio novu lepu tradiciju. Kik boks saveza Srbije. U godinma koje su pred nama i definitivno će izrasti u najjači turnir u ovom delu Evrope.