Muaythai

Duh Tajlanda u Srbiji

 

Artur KyshenkoMuaythai, u svetu poznat i pod imenom tajlandski boks, spada u red najatraktivnijih borilačkih sportova.Taj epitet „zaradio“ je, između ostalog, i zbog činjenice da su pored ručnoh i nožnih udaraca dozvoljeni i udarci kolenom i laktom. Nacionalni je sport Tajlanda. Ne zna se tačna godina nastanka, ali se predspostavlja da je razbijanjem Shaolin manastira i bekstvom kaluđera ovaj sport donet na područje tadašnjeg Saiama, današnjeg Tajlanda.

Prva takmičenja su održana još za vreme Sukhotai perioda (1257.-1377.). U toku vladavine kralja Pha Chao Sua, zvanog „kralj Tigar“, pominje se veština Muaythai jer je kralj voleo da se izmeša sa običnim narodom i učestvuje u lokalnim takmičenima na kojima je pobeđivao lokalne šampione. Tokom njegove vladavine bio je uspostavljen i održan mir i kralj je, da bi vojsku držao zaposlenom, naredio da se uči Muaythai. Od tada vojska i policija obavezno treniraju tajlandski boks, a ovaj sport se uvodi i u Osnovne škole.

Povezana vest:  K-1, GRAN PRI ISTOČNE EVROPE, Kemayo osvojio Bukurešt

Ono što treba istaći je da Muaythai nije isključivo sport za muškarce. Njime se bave i žene, deca, mladi, stari, rekreativci… Ovaj sport je uspeo da na Tajlandu sjedini bogate, siromašne, mlade i stare u želju da uče tajne ovog drevnog sporta.

U poslednjih 100 godina dogodilo se nekoliko promena koje su uticale na dalji razvitak ovog sporta. Datumi koji su bitni u istoriji ovog sprta su:1921. kada je uveden ring koji je doneo dosta promena u radu i učenju. Od 1923. obavezno je korišćenje rukavica i štitnika za genitalije, umesto dotadašnjeg obmotavanja ruku kudeljom ili kanapom, takozvani kaad cheuk. Rangiranje boraca uvedeno je 1928. Premijer Tajlanda Pibulsongkram je 1941. izdao naređenje da počne gradnja stadijuma Rajadermnoen. Gradnja je prestala zbog Drugog svetskog rata, ali je stadion završen 1944. Prva borba je održana 23. decembra 1945. Stadion Lumpinee je otvoren 1956. a prva borba je održana 8. decembra iste godine. Na sednici GAISF-a (General Assembly of International Sport Federation) Muay thai je primljen u ovu organizaciju i stekao podršku svih relevantnih sportskih organizacija.

Povezana vest:  POČEO „SERBIA OPEN 2014“, Odlične borbe u Šumicama

Na prostoru naše zemlje je prisutan od ’90-tih godina prošlog veka kada su se naši takmičari na međunarodnim prvenstvima i revijalnim mečevima susretali sa borcima koji praktikuju ovaj sport. Od samog starta naši sportisti su organizovano odlazili na Tajland gde su trenirali u kampovima, ali i učestvovali na Svetskim amaterskim šampionatima. Prvi odlazak bio je na Svetsko amatersko prvenstvo 1997. kada su i ostvareni kontakti sa zvaničnim predstavnicima ovog sporta – čelnicima IFM (International Federation Muaythai Amateur) i WMC (Wolrd Muaythai Council). Na taj način i muaythai počinje svoj razvoj u našoj zemlji.

Povezana vest:  SP ZA KADETE I JUNIORE, BEOGRAD 2010, Konovalov i Vidiović perfektni (2. dan)

Unutar Kik boks saveza Jugoslavije, potom Srbije i Crne gore i Srbije se praktikuje ovaj način vežbanja, takmičenja. Aktivno se radilo na promociji sporta kontinuiranim organizovanjem državnih prvenstava, prvo je održano 1998., demonstracijama muaythai-ja i učestvovanjem na međunarodnim takmičenjima, revijama i zvaničnim prvenstvima. Na inicijativu 15 klubova sa prostora cele Srbije 21. februara ove godine u Novom Sadu je formiran Muaythai savez Srbije na čijem čelu se nalazi Miodrag Jotić. Želja osnivača je da takmičarskim rezultatima i promovisanjem muaythai sporta dostojno reprezentuje i našu zemlju.