stefanek slavi

SP TAŠKENT 2014

Štefanek u finalu, za zlato protiv Iranca Norozija

Srpski reprezentativac Davor Štefanek u kategoriji do 66 kilograma stigao je do finala, do borbe za zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u rvanju u Taškentu (Uzbekistan). Štefanek je lako preskočio prve dve prepreke i savladao reprezentativca Portugala Da i predstavnika Kine Su.

U četvrtini finala je momak iz Subotice bio bolji od Venckaitisa iz Litvanije sa 4:3. Naime, već u prvoj minuti meča je Štefanek stigao do 4:2 da bi Litvanac pred kraj meča stigao do još jednog poena što mu nije bilo dovoljno da pobedi srpskog takmičara.

Povezana vest:  Davor Štefanek: Polaskan sam Matićevim pozivom

U polufinalu se Štefanek sastao sa odličnim Hasanom Alijevim iz Azerbejdžana koji je prethodno lako pobedio predstavnika Gruzije sa 5:0. Prvih dva minuta bilo je žestoko u stojećem stavu. Obojica su prikazala odlično rvanje. Ipak, sudija je odlučio da Štefaneka pošalje u parter a da takmičar Azerbejdžana napadne što je i učinio ali je Štefanek uspeo da se “izmigolji” i stigne do prva dva poena. Kraj runde doneo je vođstvo srpskom reprezentativcu. U drugoj deonici meča Alijev je uspeo da izbaci Štefaneka ali je momak iz Subotice odmah stigao do dva nova boda. Ipak, Štefanek je u narednoj akciji podigao Alijeva i došao do zone ali je su sudije dosudile dva boda za takmičara Azerbejdžana. Do kraja meča je ostalo još 45 sekundi kada je rezultat na semaforu bio 5:3 za Štefaneka. Alijev je sve pokušavao u “stojki” ali je Štefanek uspeo da stigne do pobede a samim tim i do finala SP u Taškentu.

Povezana vest:  KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OI U FINSKOJ, Štefanek zbog viška kilograma nije otputovao, bez vize za OI

U drugom polufinalu su rvali Lorinc iz Mađarske i Iranac Norozi. Obojica su pokazali vrhunsko rvanje ali je Iranac bio raspoloženiji za rvanje i pokazao je više želje za pobedom. Viđena je prava rovovska borba u tom polufinalu a slavio je Iranac Norozi sa 4:1 koji je upisao i dve opomene.

Drugi srpski reprezentativac Petar Balo je nastupio u kategoriji do 80 kilograma. Balo je izgubio u prvom kolu od Litvanca Kazakevica koji je poražen od Mađara Bačia u četvrtfinalu. Tako je Balo izgubio šansu da nastupi u repasaži i da se bori za jednu od dve bronzane medalje.

Povezana vest:  EP FINSKA 2014, U nedelju na strunjači Maksimović, Nemeš i Balo