WorldsUFC

UFC Sponzor Svetskog prvenstva u Las Vegasu!

Svetsko prvenstvo u rvanju za seniore, u sva tri stila – slobodnom za žene i muškarce i grčko rimskom stilu na programu je od 7. do 12. septembra u Las Vegasu. Takmičenje u Orleans arena (The Orleans Hotel and Casino) biće i prvo u nizu kvalifikacija za Olimpijske igre u Riu 2016.

Kao grad “Greha” Vegas će okupiti, čini se, najveći broj takmičara preko 800 i funkcionera na jednom mesto koji će se boriti za jedno od postolja u olimpijskim konkurencijama kao i za vize za Brazil. Generalni sponzor ovog Šampionata biće UFC (Ultimate Fighting Championship).

Kako na sajtu (oficijalnoj prezentaciji SAD Rvačkog saveza) piše:

Povezana vest:  25. MEĐUNARODNI TURNIR “LJUBOMIR IVANOVIĆ - GEDŽA”, Četvrt veka tradicije

-Mi već uživamo u rastućem partnerstvu sa UFC i to je prirodna pojava – rekao je Rich Bender, Izvršni direktor Rvačke federacije Amerike, koji je dodao: – Mi imamo veliki broj sportista koji odu iz našeg nacionalnog tima u UFC i imaju velikog uspeha. Sa UFC-om koji je smešten u Las Vegasu ima smisla za obe organizacije da budemo partneri u organizaciji ovog Šampionata.

Ipak…

Iako se rvanje poodavno bori da vrati stari sjaj svome sportu, da se osavremeni, pogotovo dolaskom Nenada Lalovića a odlaskom Rafaela Martinetija na mesto prvog čoveka Svetske rvačke federacije nije za shodno da se podsetimo da je do pre godinu dana rvanje kao sport bilo izbačeno iz porodice Olimpijskih sportova zbog raznih problema. Čak u pojedinim evropskim zemljama gde je rvanje izuzetno razvijeno slobodna borba ili ultimat fajt su zabranjeni. Otuda se postavlja normalno pitanje ko je dozvolio da UFC ili Ultimat fajt bude generalni sponzor Svetsko prvenstva u rvanju.

Povezana vest:  Preminuo Milan Bata Ercegan

Poznato je, naravno, da dosta boraca u UFC dolazi iz rvanja, kjokušinkaia i ostalih borilačkih sportova a da li ovo znači da su oni (mislim na UFC) našli ulebljenje u olimpijskom sportu, sportu koji je na globalnom nivou (ne na lokalu) jedan od osnovnih (bazičnih) sportova, naravno uz atletiku, boks…

Novo pitanje se postavlja da li je moguće da organizator SP za seniore, u ovom slučaju Američka rvačka federacija, nema para za organizaciju Šampioanta a upućeni u rvanje dobro znaju kolika je kotizacija, koliko je potrebno para za istu i koliko im ostane… Još čudnije je da logo UFC-a stoji pored loga rvanja…

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Maksimović izgubio u polufinalu, na redu meč za treće mesto

Izgleda da se komercijala umešala i u rvanje, što, čini se, nije dobro…

To znači da će sportisti po okončanju karijere u rvanju imati pravo prvenstva prolaza u UFC… ili je ovo samo jedan marketinški potez Svetske rvačke federacije.

ufc rvanje