kzn_medalja_stef

EP SRBIJA 2012

Davor Štefanek: Trener mi je rekao „Umri na strunjači“

 

Posle osvojene medalje Davora Štefaneka u kategoriji do 60 kilograma na evropskom prvenstvu u Beogradu pojavili su se osmesi na licima čelnika Rvačkog sveza Srbije.

Na konferenciji za novinare koja je upriličena posle dodele medalje Štefaneku ovaj sastanak sa medijima imao je više svečani karakter ali se i čulo da će Štefanek u narednom periodu preći da se takmiči u kategoriju do 66 kilograma.

Takva vest nije novina jer se o tome i ranije govorilo ali…

– Nadao sam se zlatu, ali Slovak je bio neprikosnoven. Malo sam pishički pao posle toga, ali su Damjanović i Dokmanac bili tu da me podignu. Borba za treće mesto bila je paklena. Kada sam u drugoj rundi video da pada Belorus, skakao sam na njega, ali verujte da ni meni nije bilo lako. Nisam imao snage. Rekao sam treneru da hoću da umrem, odgovorio mi je – umri na strunjači. Imao sam podršku stručnog štaba, imali smo odlične pripreme, iako sam na njihovom početku imao peh, odnosno zbog viška kilograma vraćen sam kući – pričao je sinoć Davor Štefanek.

Povezana vest:  EP AZERBEJDŽAN, Težak žreb za Petkovića i Baloa

Stručni štab je delovao zadovoljno.

– Jeste da smo priželjkivali zlato, ali svaka medalja ima težinu. Posle svega što se desilo, zadovoljan sam. Moglo je bolje, ali moglo je da bude i gore, da Davor ostane i bez medalje. Štefanek je pokazao nešto specifično. Iako je skidao kilograme, u poslednjoj rundi meča sa Belorusom, toliko je bio superioran, da se činilo da može još pet borbi. Od ponedeljka nam je strategija kako da izborimo plasman na Olimpijske igre – rekao je Milorad Dokmanac i nastavio: – Kada je učinak ostalih rvača u pitanju, nismo zadovoljni. Spasiću je ovo, verovatno, limit. Nije ispunio naša očekivanja. Nije bio na nivou koji smo očekivali. Franjković takođe nije bio na visini zadatka. Za njih nema opravdanja, dok za Gazdaga ima, jer je on tek junior.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA, DRUGO KOLO, Partizan dočekuje Radnički, Proleter protiv Novog Sada

Trener u nacionalnom timu, trener u Spartaku, Sreten Damjanović, čini se, ne može da prežali izgubljeno finale…

– Rvanje je teško. I taj poslednji meč je bio jedan od najtežih. Teško je popeti se na tron. Slovak nije takav rvač, koji je trebalo da bude prepreka Davoru, ali pokazalo se da je imao dan. Imali smo neverovatno dobre uslove za rad. Mi sutra očekujemo rezultate, odnosno drugu medalju – bio je jasan Sreten Damjanović.

Osmeh na licu predsednika RSS, Željka Trajkovića.

– Ono što smo zacrtali se, hvala Bogu, ostvaruje. Prvo, dobra organizacija. Drugi cilj – osvajanje jedne medalje, koji ćemo nadam se da nadmašimo. Davoru danas nije išlo, a osvojio je bronzanu medalju. Normalno je u sportu da ti nekada ne ide. Nekada imaš, nekada nemaš dan, ali važno je da se boriš. Nadam se da će Štefanek da razbije tradiciju, da posle evropske, posle dugo godina, donese i olimpijsku medalju – poručio je Željko Trajković.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA SRBIJE, Proleter dočekuje Radnički, Partizan protiv Potisja i Krstaša

Direktor prvenstva Rajko Baltić bio je kratak.

– Ovo je odličan sportski rezultat. Svaka medalja je zlatna, pa i ova Davorova. Čestitam Štefaneku, ali i svima koji su učestvovali u ovoj medalji. Verovao sam u Davora, što nije ništa novo. Očekujem da ćemo da nastavimo sa dobrom organizacijom, iako je prisutan umor, a nadam se i da ćemo i sutra da se okitimo sa bar još jednim odličjem. Ne uskraćujem šansu ni Bulatoviću ni Balu, ali najrealnije je da nas Maksimović obraduje – veli Rajko Baltić.