kzn_rvanje_odjava_arena

EP SRBIJA 2012

ČELNICI RSS SUMIRALI UTISKE POSLE EP

Medalja uspeh…

 

Spuštena je zavesa u Beogradskoj areni. Rvano je u 21 težinskoj kategoriji u slobodnom stilu i rvanju za žene kao i u grčko rimskom stilu a održani su koncerti a organizator je, prema rečima predstavnika FILA i CELA položio test.

Dan posle zatvaranja takmičenja održana je, kako se žargonski kaže, odjavna konferencija za medije na kojoj su učestvovali Željko Trajković, Rajko Baltić i Milorad Dokmanac.

– Moja generalna ocena, kao i ocena mojih saradnika je da smo vrlo uspešno okončali evropsko prvenstvo. Pre početka šampionata Evope postavili smo tri cilja. Prvi je bio da dostojno prezentujemo Srbiju, Beograd i naš sport. Po komentarima koje osluškujem, uspeli smo u tome. Drugi cilj je bio da se rvanje vrlo kvalitetno promoviše i približi se javnosti i da kroz medije vratimo ovaj borilački sport u narod. Počelo je mnogo da se priča o rvanju. Treći cilj, možda i najvažniji, bilo je osvajanje jedne medalje. Osvojili smo je! Imamo je, bronzana je, nismo pre početka takmičenja bili decidni kog sjaja treba da bude. Naravno, kontinuitet osvajanja medalja sa Evropskih prvenstava je nastavljen. Čestitam Davoru Štefaneku i saradnicima. Zaokružili smo sva tri cilja. Kada se pojavila šansa i za drugom medaljom, nama su apetiti porasli, ali nažalost, nismo imali sreće. Aleksandar je pružio maksimum. I njegovo peto mesto je za mene uspeh- rekao je Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije.

Direktor šampionata, Rajko Baltić je dobio pozitivne ocene za organizaciju EP.

Povezana vest:  KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OI U FINSKOJ, Franjković na korak do senzacije

– Drago mi je, kao tehničkom organizatoru, što su sve ocene pohvalne. Posebno one koje dolaze od velikih organizatora kao što su Rusija, Mađarska, Turska, Nemačka. Drugim rečima, nisam čuo ružnu reč. Svuda smo imali visok nivo, kavlitet i razumevanje, a napravili smo i odličnu platformu za dalji rad i saradnju. Kada je sportski rezultat u pitanju, svi žele da budu najbolji, ali mesta ima samo za jednog. Mi smo isto želeli, bili smo realni u proceni mogućnosti, niti smo bili nestručni da procenimo. Znali smo da možemo od jedne, do dve medalje u grčko-rimskom stilu. Svaka medalja, u ovakvoj konkurenciji je zlatna. Videli ste koliko je olimpijskih šampiona ostalo bez zlata, koliko favorita je ostalo bez medalja. Medijska slika, koja je bitna za naš projekat „sto plus jedan“, afirmaciju rvanja, koja je obišla preko 40 škola je veliki doprinos rvanju – jasno će Rajko Baltić.

Pored funkcije direktora šampionata Baltić je prvi čovek RK Partizan koji je bio tehnički organizator EP. Baltić ne može da shvati šta se desilo sa Maksimovićem…

– Najveći šok doživeli smo sa Maksimovićem. Ovo je drugi put da se nekom našem borcu desi ovakav poraz. Desilo se već Ivici Frgiću, čini mi se da ga je 13 sekundi na Olimpijskim igrama delilo od pobede. Da je ušao u finale, Maksimović bi osvaojio zlato. Žalimo što se u Beogradskoj areni nije intonirala himna „Bože pravde“. Ali, idemo dalje. To je sport – kaže Baltić, zahvalivši se svima koji su učestvovali u Evropskom prvenstvu.

Povezana vest:  EVROPSKO PRVENSTVO U GRUZIJI, Efendiev peti u slobodnom stilu

Ni prvi čovek struke, Milorad Dokmanac, ne može da prežali finale Maksimovića.

– Prespavall smo noć, ali treba mi još dve-tri da odspavam da slegnem utiske. To je, zaista, bio šok i mnogo nas je poremetio. Kada smo osvojili medalju, bili smo rasterećeni, mislili smo i ako ne bude druga to je to. Međutim, kada se došlo na korak, želeli smo i drugo odličje. Davor i Maksa su glavni glumci, ostali su imali epizodne uloge. Još smo pod utiskom. Čestitke Davoru za četiri pobede i šteta zbog onog jednog poraza, koji ga je odveo od sna, da postane evropski šampion. Takođe, video sam jednu novu dimenziju Davora Štefaneka koja mi daje nadu da možda možemo da očekujemo od njega, ne da ode treći put na OI, već da tamo nešto i uradi. Malo je sistem takmičenja ubitačan. Videli ste Maksimović je imao u 15 minuta dve važne borbe. Predložićemo da se neke stvari promene, jer onda kada treba najviše da se pokažu, u polufinalu i finalu, momci su umorni. Koliko je lak žreb, pokazuje podatak da je iz njeihovog dela žreba postali prvaci. Da je ušao u finale, Maksimović bi sigurno bio superiorniji nego Nemac nad Rumuno – veli Milorad Dokmanac.

Na redu su tri kvalifikaciona turnira za OI u Londonu a prvi je na programu 20. aprila. Reprezentativci moraju da tempiraju formu za ova tri velika turnira, ponovo.

Povezana vest:  ZAVRŠEN 28. MEMROIJALNI TURNIR „LJUBOMIR IVANOVIĆ - GEDŽA", Maksimović, Balo i Fris najbolji

– Sa turnira u Sofiji idu samo finalisti, iz Pekinga će prva tri, što znači da će da se rade meč za treće mesto, a iz Finske ponovo samo finalisti. Moram da se osvrnem na učinak ostalih. Nisam zadovoljan. Iz priče izuzimam Gazdaga, koji je junior – zaključuje Dokmanac.

Reč dve o slobodnom stilu!

Reprezentacija Srbije u slobodnom stilu nije zabeležila rezultat na EP. Koordinator za žensko rvanje, Igor Frgić, nije se čak ni pojavljivao na nekim mečevima, posebno poslednjeg dana kada nije ni bio u Areni tako da su devojke bile prepuštene klupskim trenerima.

– Treba da prođe dosta vremena, da bi se došlo do rezultata. Mi izdvajamo određena sredstva za slobodni stil. Ne mogu da kažem kolika su, ali su dovoljna. Ipak, izgleda da nam koncept rada u tom pravcu nije dobar. Nismo zadovoljni, ne ostvarenim rezultatima, nego kvalitetom borbi u tim stilovima. U slobodnim stilu ne idemo pravim putem. To ću da analiziram sa saradnicima. Ali, kada ste pionir u nekom poslu, onda tapkaš u mraku. Pokušali smo svim i svačim, ali negde škripi. Biće da je u stručnom radu. To je zato što iz grčko-rimskog stila pokušavamo da stvorimo trenere. Po cenu da posle OI dovedemo nekog stručnjaka iz inostranstva, učinićemo pomak – rekao je Trajković.