Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Monte Karla, ostvario prvu pobedu u sezoni i smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za klupskim kolegom Nikom Rozbergom.

Hamilton je do svoje druge pobede u karijeri u Monte Karlu, a ukupno 44. u karijeri, došao za sat, 59 minuta, 29 sekundi, 133.

Aktuelni svetski šampion je tako pobedio prvi put posle osam trka, odnosno posle oktobra 2015. godine.

Drugo mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula sa 7,252 sekunde zaostatka, a treći je bio Serhio Peres iz Fors Indije sa zaostatkom od 13,825 sekundi.

Četvrti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija, vozač Meklarena Fernando Alonso peti, a šesti je bio Niko Hulkenberg iz Fors Indije. Vodeći u plasmanu Niko Rozberg zauzeo je sedmo mesto, a bodove su još osvojili Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, vozač Meklarena Dženson Baton i Felipe Masa iz Vilijamsa.

Povezana vest:  BARIKELO BRANI POTEZ UČINJEN U MONTE KARLU,

Trka je počela iza bezbednosnog vozila zbog jake kiše i loših uslova na stazi, prvi je krenuo Rikardo, a iza njega bili su Rozberg, Hamilton i Fetel. „Sejfti kar“ je u osmom krugu izašao sa staze, a odmah je grešku napravio Džolion Palmer iz Renoa i udario u ogradu, pa je na snazi bilo virtuelno vozilo bezbednosti.

U 10. krugu trka je nastavljena, a Hamilton je odmah pritiskao Rozberga. Dva kruga kasnije vozač Ferarija Kimi Raikonen je napravio grešku, kasno je zakočio i udario u ogradu, pa mu je otpalo prednje krilo i blokiralo gumu. On je nastavio da vozi stazom, ali je otišao u boks i završio trku. U međuvremenu Rikardo je čuvao prednost, a Hamilton je u 17. krugu obišao Rozberga i došao iza Red Bula. Rozberg je imao problema sa kočnicama a iz boksa mu je javljeno da propusti klupskog kolegu.

Povezana vest:  FORMULA 1, Raikonen: Sada više verujemo u sebe

Aktuelni svetski šampion je u tim trenucima bio najbrži na stazi, a do 27. kruga bio je samo na pola sekunde zaostatka za Rikardom. Staza se do tada već osušila pa su vozači odlazili u boks na zamenu guma. U 33. krugu Rikardo je otišao u boks, ali mehaničari nisu bili spremni, nisu spremili gume, što je Australijanca koštalo prve pozicije, pošto se zadržao u boksu pa se na stazu vratio iza Hamiltona. Peres i Fetel su u tim trenucima vodili veliku borbu za treće mesto, a delilo ih je 1,2 sekunde.

Bivši svetski šampion Alonso sigurno je vozio i čuvao peto mesto, a iza njega bili su Rozberg i Hulkenberg. Alonsov klupski kolega iz Meklarena bio je deveti.

Povezana vest:  Eklston: Ženu u Formuli 1 ne bi shvatili ozbiljno

Hamilton je sačuvao prednost, a u poslednjim trenucima trke Hulkenberg je obišao Rozberga na šestom mestu i osvojio osam bodova.

Trku u Monte Karlu pratio je veliki broj poznatih ličnosti, među kojima i holivudski glumac i automobilista Patrik Dempsi, košarkaš Majamija Kris Boš, Toni Parker iz San Antonija i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. Takođe, tu su bili i pevač Džastin Biber, fudbaler Arsenala Teo Volkot i danska teniserka Karolina Voznijacki.

Hamiltonu je trofej predao princ Albert od Monaka. Britanac je posle današnje pobede smanjio zaostatak za klupskim kolegom Rozbergom na 26 bodova. Naredna trka u šampionatu voziće se 12. juna u Montrealu, za Veliku nagradu Kanade.