fernando_alonso_monte_karlo_portret

Alonso: Ko poštuje pravila, završi deveti, a ko ih krši – drugi

 

Besan  je bio Fernando Alonso, vozač Ferrarija, nakon nedeljne trke za Veliku nagradu Evrope u Valensiji. Bez dlake na jeziku je tvrdio kako je trka bila izmanipulisana.

Španca su uznemirili događaji koji su sledili nakon izlaska sigurnosnog vozila na stazu, posle sudara Marka Vebera i Heikija Kovalainena u devetom krugu.

Alonso je bio treći, iza Sebastiana Fetela i Luisa Hamiltona, ali je zbog izlaska „safety cara“ prošao najgore. Sigurnosno vozilo je, naime, izašlo na stazu tačno ispred Hamiltona koji je prošao pored njega. Alonso je ostao iza vozila i morao je u sporoj vožnji da prođe ceo krug da bi došao do boksa na promenu guma. Fetel i Hamilton su, pak, projurili do boksa i na kraju se vratili na svoje pozicije, dok je Ferrarijev vozač značajno pao u poretku.

Povezana vest:  Čelnici Formule jedan zabrinuti zbog debitanata

Na kraju je završio na devetom mestu, a nakon kazne devetorici vozača zbog prebrze vožnje u trenucima dok je na stazi bio „safety car“, pomerio se na osmo. Hamilton je, pak, tokom trke, zbog preticanja sigurnosnog vozila, kažnjen prolaskom kroz boks, ali to mu na kraju nije naštetilo, završio je na drugom mestu, iza Fetela. Upravo je to razbesnelo Alonsa.

Povezana vest:  FORMULA 1, Raikonen: Mislim da je Lotus prilično jak

-Hamilton je prestigao „safety car“ što nikad dosad nisam video. Bio sam metar iza njega, a na kraju je on završio drugi, a ja deveti – govorio je pre nego što je saznao da se pomerio za jedno mesto.

-Sve je išlo protiv nas, a sudije su sve to dopuštali. Nakon „safety cara“ sam završio deveti, a Hamilton bi u normalnim okolnostima verovatno bio osmi. Ali, kad se ponašate normalno i poštujete pravila, završite deveti, a onaj koji ih krši, završi na drugom mestu – cinično je dodao Alonso, a podržala ga je i ekipa koja je u svom saopštenju trku nazvala skandaloznom.

Povezana vest:  Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu SAD u Ostinu

-Način na koji je vođena ova trka pojačavaju sumnje da će Formula 1 ponovno izgubiti deo verodostojnosti – stoji, između ostaloga, u Ferrarijevom saopštenju.