Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je danas u tri Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, poslednjoj u ovoj sezoni.

Botas je ostvario treću pobedu u sezoni i treću u karijeri. On je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja, a trku je završio za sat, 34 minuta, 14,063 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega svetski šampion Luis Hamilton, sa zaostatkom od 3,899 sekundi, a treći je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 19,330 sekundi zaostatka.

Vozač Ferarija Kimi Raikonen zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, a šesti je bio Niko Hulkenberg iz Renoa. Bodove su osvojili i vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon, vozač Meklarena Fernando Alonso i Felipe Masa iz Vilijamsa. Masa je danas vozio poslednju trku u karijeri.

Povezana vest:  FIA istražuje ponašanje Fetela u trci u Meksiku

Botas je dobro startovao sa pol pozicije, zadržao je prvo mesto ispred klupskog kolege Hamiltona, Fetela, Rikarda i Raikonena.

Botas je ubrzo stekao 1,7 sekundi prednosti nad Hamiltonom, koji je bio 1,4 sekunde brži od Fetela. U međuvremenu sudije su kaznile Hulkenberga sa pet sekundi pošto je izašao sa staze dok je preticao Peresa.

Povezana vest:  FORMULA 1, VN KANADE, Hamilton najbrži u Kanadi i sedmi pobednik u sezoni

Verastapen je za to vreme napadao Raikonena za četvrto mesto, a u 21. krugu četvrtoplasirani Rikardo je završio trku zbog kvara na hidraulici. To je njegovo treće odustajanje u poslednje četiri trke.

Botas je u 22. krugu otišao u boks, a vođstvo je preuzeo Hamilton. Svetski prvak je tri kruga kasnije otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Botasa, na drugo mesto, a ispred Fetela.

Hamilton je smanjio zaostatak za Botasom, ali je napravio malu grešku, pa mu je klupski kolega ponovo pobegao na 1,7 sekundi. Vozač Renoa Karlos Sainc završio je trku u 33. krugu, po samom izlasku iz boksa zbog greške svojih mehaničara, koji mu nisu dobro pričvrstili prednju levu gumu.

Povezana vest:  Masa: Ferari može biti samo bolji

U međuvremenu borbu za četvrto mesto vodili su Raikonen i Verstapen, koji je bio ispod sekunde zaostatka za vozačem Ferarija. Do kraja trke nije bilo većih uzbuđenja, pa je Botas, uz veliki vatromet, prošao kroz cilj i ostvario treću pobedu u karijeri.