joakim_lev_selektor_nemackeSP JUŽNA AFRIKA

 

Nemci brane „bronzu“

 

Reprezentacija Nemačke, koja je pre četiri godine kao domaćin šampionata sveta osvojila bronzanu medalju, pokušaće da ponovi uspeh na Mundijalu u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula, a sudeći prema brojnim pehovima koji su zadesili „pancere“ pre početka priprema biće to jako težak zadatak za njih.

 

Serija malera za Nemce počela je još 10. novembra 2009. godine, kada je rezervni golman Robert Enke izvršio samoubistvo. Usledile su povrede dva člana prve postave, koji brane boje Bajera iz Leverkuzena, prvog golmana Renea Adlera i defanzivnog veznog fudbalera Simona Rolfsa.

 

Najveći gubitak biće izostanak Mihaela Balaka, lidera nemačke reprezentacije još od 2001. godine. Plejmejker i po mnogima ubedljivo najvkvalitetniji igrač u ekipi selektora Joakima Leva povredio se na finalu engleskog FA kupa igrajući poslednji meč za Čelsi u upravo završenoj sezoni.

 

Kada su svi pomislili da je to kraj nemačkim nedaćama uoči Moniđala, usledila je povreda mladog Kristijana Treša, igrača koji je u drugom delu sezone pružao izvanredne partije u dresu Štutgarta.

Povezana vest:  Brzo rešiti situaciju, nije nam potreban "slučaj Grujić"

 

Svemu navedenom treba dodati nedisciplinu od nedavno napadača moskovskog Dinama Kevina Kuranjija, koji je zbog neprimerenog ponašanja tokom kvalifikacionog meča protiv Rusije odstranjen iz reprezentacije.

 

U odsustvu pomenutih aduta Lev će se osloniti na iskusnije igrače koji bi u teškoj situaciji trebalo da povuku državni tim. Najmanje problema imaće u napadu, pošto su u prvih 11 mesta rezervisali Miroslav Klose i Lukas Podolski, koji se godinama već izuzetno dopunjuju.

 

Izostanak Balaka napravio je veliku „rupu“ na sredini terena, ali tako sigurno ne misle mladi fudbaleri Marko Marin, Mesut ozil, Tomas Miler i Toni Kros koji će, uz iskusnog Bastjana Švajnštajgera pokušati da dokažu da navijači nemaju razloga za brigu.

 

Mnogo više iskustva imaće odbrana „pancera“, koju neće više predvoditi Kristof Mecelder, ali su tu Filip Lam, Arne Fridrih i Per Mertezaker.

Povezana vest:  Blater: Boateng je pogrešio što je izašao sa terena

 

Borba za mesto na golu biće veoma neizvesna, pošto će se za mesto među stativama nakon legendarnih Boda Ilgnera, Andreasa Kepkea, Olivera Kana i Jensa Lemana nadmetati golmani Verdera Tim Vize i Šalkea Manuel Nojer, mada se veće šanse daju čuvaru mreže tima iz Gelzenkirhena.

 

Nemci su posao u kvalifikacijama obavili besprekorno, a jedinog ozbiljnog rivala (Rusiju) pobedili su u oba meča (2:1 u Dortmundu i 1:0 u Moskvi).

 

Lev će na Mundijalu predvoditi tim koji ima jasno uhodani sistem igre i pruža partije na standardnom nivou. Reprezentacija Nemačke je na poslednja četiri velika takmičenja čak tri puta stizala do polufinala, a dva puta „panceri“ su igrali u finalu.

 

Na Svetskom prvenstvu 2006. godine, čiji su bili domaćini, osvojili su bronzanu medalju, što je ocenjeno kao veliki uspeh u konkurenciji daleko iskusnijih Italijana, Francuza, Brazilaca, Argentinaca, Engleza i Portugalaca.

Povezana vest:  Platini: Borba protiv rasizma teška i naporna

 

U Južnoj Africi rivali će im biti reprezentacije Srbije, Gane i Australije. Svi rivali će biti maksimalno motivisani za duele sa trostrukim prvakom sveta (1954, 1974. i 1990. godine), a bez obzira na sastav tima i probleme sa kojima se suočavaju navijači u Nemačkoj zahtevaju od reprezentacije da ispuni najviše ambicije.

 

Put do Južne Afrike:

 

Četvrta grupa evropske zone kvalifikacija: Lihtenštajn – Nemačka 0:6 (0:1) Finska – Nemačka 3:3 (2:2) Nemačka – Rusija 2:1 (2:0) Nemačka – Vels 1:0 (0:0) Nemačka – Lihtenštajn 4:0 (2:0) Vels – Nemačka 0:2 (0:1) Azerbejdžan – Nemacka 0:2 (0:1) Nemačka – Azerbejdžan 4:0 (1:0) Rusija – Nemačka 0:1 (0:1) Nemačka – Finska 1:1 (0:1)

 

1. NEMAČKA 10 8 2 0 26: 5 26

 

2. RUSIJA 10 7 1 2 19: 6 22

 

3. Finska 10 5 3 2 14:14 18

 

4. Vels 10 4 0 6 9:12 12

 

5. Azerbejdžan 10 1 2 7 4:14 5

 

6. Lihtenštajn 10 0 2 8 2:23 2