park_juzna_koreaSP JUŽNA AFRIKA, J. KOREJA – GRČKA

Južnokorejcima i Grcima neophodna tri boda na startu

 

Fudbalske reprezentacije Južne Koreje i Grčke, koje će se sutra u Port Elizabetu sastati u prvom kolu B grupe šampionata sveta u Južnoj Africi, ne spadaju među favorite za prolazak u osminu finala, pa su im tri boda iz međusobnog okršaja neophodna kako bi zadržali šanse za plasman u drugi krug takmičenja.

Eventualni remi u duelu na stadionu „Nelson Mendela Bej“ najviše bi odgovarao ostalim učesnicima B grupe – dvostrukom svetskom prvaku Argentini i jednoj od najkvalitetnijih afričkih selekcija Nigeriji.

Oba sutrašnja rivala poznata su po snažnom kolektivnom duhu, vrednom radu i maksimalnom poštovanju trenerskih zamisli. Borbeni duh i žestoka borba tokom svih 90 minuta ne bi trebalo da izostanu i lepa igra će, verovatno, biti u drugom planu.

Povezana vest:  Šarapova počinje sezonu u Brizbejnu

Ovakav način rada najbolje rezultate doneo je početkom decenije, kada su Grci postali prvaci Evrope, a ekipa sa Dalekog istoka igrala u polufinalu Mundijala.

Selektor Grčke, nemački stručnjak Oto Rehagel, smatra da nema razloga za preterano „srljanje“ u napad, pa će na teren izvesti sastav u svojoj omiljenoj formaciji 4-5-1.

Grčka je jedini put na planetarnoj fudbalskoj smotri nastupila 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je zabeležila tri poraza uz katatsrofalnu gol-razliku 0:10. Zanimljivo je da su i pre 16 godina Helenima rivali u grupi bile selekcije Argentine i Nigerije.

Prvi zadatak Rehagela i njegovih izabranika biće da poprave utisak sa premijernog grčkog učešća na Mundijalu.

Najveće probleme „kralju Otou“ zadaje povreda kolena Vangelisa Morasa, dok će korpulentni štoper Vasilis Torosidis po svemu sudeći biti spreman za utakmicu sa Južnokrejcima. Rehagel je izjavio da je veoma blizu odluci da umesto iskusnog desnog beka Jorgosa Seitaridisa u startnu postavu uvrsti Lukaša Vintru.

Povezana vest:  Gvardiola: Prosinečki bi mogao da me nasledi u Barseloni

Južna Koreja će susretom sa Grčkom započeti svoje sedmo učešće na Svetskom prvenstvu, a fanatični Azijati su uvereni da imaju kvalitetniji sastav i više asova u timu.

-Imamo sjajnu ekipu u kojoj smo pokušali da spojimo mladost i iskustvo. Očekujem da iskusniji igrači pomognu mlađima da shvate značaj Mundijala i važnost dobrog starta – istakao je selektor Južne Koreje Huh Jung Mu, koji na raspolaganju ima šest reprezentativaca iz evropskih klubova.

On je ocenio da je B grupa „veoma teška“, ali da će se njegovi puleni boriti i da imaju „realne šanse“ za prolazak u eliminacionu fazu.

Povezana vest:  Nikolić: Čestitam igračima,uvrede na moj račun deo posla

U timu Južne Koreje verovatno neće biti povređenog napadača Li Dong Suka.

Sutrašnji rivali jedini put su se sastali pre šest godina i prijateljski meč u Solunu završen je bez pobednika (2:2).

Utakmica Južna Koreja – Grčka igra se sutra od 13.30 časova na stadionu „Nelson Mendela Bej“, a sudiće Majkl Hencer (Novi Zeland) sa pomoćnicima Hendrikom Hincem (Novi Zeland) i Tevite Makašimom (Tonga).

Verovatni sastavi:

Južna Koreja: Li Von Jae, Ča, Oh, Čo, Li Jung Su, Kim Sumg Jong, Ki, Park Ji Sung , Li Čung Jong, Park Ču Vong, Jeom.

Grčka: Corvas, Vintra, Kirjakos, Torosidis, Spiropulos, Ciolis, Karagunis, Kacuranis, Samaras, Salpinigidis, Gekas.