Reprezentacija Srbije u fudbalu na pesku je u nastajanju, a prvi nastup našeg nacionalnog tima u ovoj za nas novoj sportskoj disciplini zakazan je za kraj juna. Naime, od 24. do 26. juna na Adi Ciganliji održaće se verovatno najkvalitetniji turnir u fudbalu na pesku ove godine u Evropi – EURO BEACH SOCCER CUP BELGRADE 2016, na kome će osim naše selekcije učestvovati još sedam vrlo jakih reprezentacija: Rusija, Portugalija, Španija, Italija, Švajcarska, Ukrajina i Mađarska.

Selektor naše reprezentacije Dejan Knežević marljivo radi na selekciji igrača, a više od 60 fudbalera prodefilovalo je kroz selektivne treninge koji se održavaju od 20. maja. U tom procesu Knežević je veliku pomoć i podršku imao u dugogodišnjem reprezentativcu Švajcarske Dejanu Stankoviću, jednom od najboljih igrača fudbala na pesku na svetu.

– Od svoje 19. godine igram fudbal na pesku. Godinu dana kasnije sam dobio švajcarski pasoš i od tada igram za Švajcarsku reprezentaciju – počinje priču Dejan Stanković koji je rođen u Ugrinovcima, a od 1995. godine živi u Švajcarskoj.

– Sa reprezentacijom Švajcarske sam za 11 godina osvojio skoro sve što se moglo ovsojiti. Nedostaje mi samo titula prvaka sveta. Igrali smo finale 2009, ali smo poraženi od Brazila. Za utehu sa tog šampionata su mi ostala priznanja za najboljeg igrača i najboljeg strelca turnira. Stanković je četiri puta bio šampion Rusije, najjače lige u fudbalu na pesku na svetu, a tri puta se okitio i tutlom prvaka Italije. Poslednjih pet godina je igrač i trener u ekipi Grashopersa iz Ciriha.

Povezana vest:  Matić: Čelsi polako napreduje

O počecima i stvaranju srpske reprezentacije i savetodavnoj ulozi koju je imao u selektivnim treninzima Stanković kaže:

– Pre svega želim da istaknem da mi je mnogo žao što ne mogu da igram za Srbiju. Već sam bio učesnik tri Svetska prvenstva u dresu Švajcarske i zato ne mogu da igram za Srbiju, iako bih to jako voleo. Dugo sam čekao da i reprezentacija Srbije u fudbalu na pesku počne sa radom. Jako sam srećan što sam makar i na ovaj način mogao da pomognem. Mogu da kažem da su Srbi veoma talentovani za fudbal na pesku. To se videlo i na Evrospkom prvenstvu u futsalu u Beogradu, a to je najsličnija igra. Potrebno je samo da se radi, vredno trenira i da se veruje u uspeh.

Povezana vest:  Čelsi ne posustaje, pobeda Mančester sitija

Beograd će krajem juna biti domaćin velikog turnira na kome će učestvovati neke od najboljih reprezentacija sveta?

– Na Euro kupu u Beogradu uz selekciju Srbije igraće još sedam najboljih evropskih reprezentacija. Publika će imati priliki da gleda najbolji fudbal na pesku u Evropi. Siguran sam da će u takvoj konkurenciji svi timovi želeti da se pokažu u najboljem svetlu pa će beogradska publika imati šta da vidi. Uveren sam da će to biti glamurozan početak fudbala na pesku u Srbiji – rekao je Stanković i potom dodao:

– Fudbal na pesku je odlična igra. Brza i dinamična, puna atraktivnih poteza. Pravi spektakl na pesku. Svakih 20 sekundi se dešava nešto, ima mnogo akcije na obe strane terena. Neizvesnost je uvek prisutna, jer i kad neko vodi sa tri gola razlike utakmica nije rešena, jer sve može jako brzo da se okrene. U proseku se postiže po devet golova na utakmici, a svi koji budu pratili turnir na Adi od 24. do 26. juna imaće prilike da se u to uvere.

Povezana vest:  Gvardiola: Važan je način igre, a ne rezultat

Imate vrlo interesantno ime i prezime. Da li vas je iko ikada pomešao sa Dejanom Stankovićem, bivšim kapitenom Srbije? – Mnogo puta su me pitali da li sam rod sa kako ja to volim da kažem pravim Dejanom Stankovićem. Mešaju me naravno i ne mogu reći da mi to ne prija. Ipak, nisam imao tu čast da ga upoznam, ali nadam se da će se to desiti jednog dana. Možda baš tokom turnira u Beogradu.

Na Adi Ciganliji se gradi stadion za fudbal na pesku. Da li smatrate da će ovaj sport zaživeti u našoj zemlji?

– Iskreno se nadam i silno želim da verujem u to. Potrebno je samo dati našim ljudima priliku da se upoznaju sa ovim sportom i u tom slučaju će se on sigurno razvijati. Naravno, niko ne treba da očekuje da će Srbija sutra biti prvak sveta. Međutim, smatram da je organizacija i domaćinstvo tako velikog turnira kao što je Euro Beach Soccer Cup Belgrade 2016 najbolji mogući početak. Jedva čekam da taj turnir počne – zaključio je Stanković.