jelensuperliga logoSindikat igrača Srbije najavljuje štrajk u slučaju novih napada

 

Predsednik srpskog Sindikata profesionalnih fudalera Nezavisnost Mirko Poledica izjavio je danas da će ta organizacija predložiti štrajk igrača ako ponovo budu meta napada huligana. Sindikat, koji je osnovan marta 2009. godine i koji okuplja 60 odsto profesionalnih fudbalera u Srbiji, reagovao je zbog sinoćnjeg napada huligana na reprezentativnog golmana Vladimira Stojkovića u Đenovi.

-Ovo je prevazišlo svaku meru. Za svaku je osudu. Igrači bi trebalo da su svetinje, a u Srbiji razmišljaju da li će da izvuku živu glavu. Ranije je bila čast igrati za reprezentaciju, a sada… kao da je presuda ili obaveza. Da sam na Stojkovićevom mestu, zapitao bih se da li bih se ponovo odazvao pozivu – rekao je Poledica.

Povezana vest:  INCIDENT PARTIZAN - SLOBODA, Navijači Partizana osuđeni na zatvorske i novčane kazne

On je podsetio da sinoćnji napad na Stojkovića, bivšeg golmana Crvene zvezde koji je među navijačima tog kluba postao omražen posle letošnjeg prelaska u redove rivalskog Partizana, nije prvi napad na srpske fudbalere.

Aprila 2008. godine zapaljen je automobil Zvezdinog beka Pavla Ninkova, pre toga isto se desilo i Marjanu Markoviću. Huligani su Ognjenu Koromanu 2008. godine na treningu Zvezde udarili i šamar. Iste godine je u Čačku napadnut tamnoputi fudbaler Borca Majk Tamvanjera.

Brojni su bili upadi na treninge i Zvezde i Partizana, kao i verbalne uvrede, pa i pretnje košarkašima koji su prelazili iz jednog u drugi tabor večitih rivala, poput Milana Gurovića i Dejana Tomašević.

Povezana vest:  Ronaldinjo: Došao sam da bih osvojio nešto u Meksiku

-Ne znam gde se to još dešavalo u svetu. Možda u Kolumbiji. Onda smo mi evropska Kolumbija po pitanju fudbala… Došao je momenat da se tu napravi rez, jer ako se sada problem ne reši, neće nikada – ocenio je Poledica.

-Ovde su igrači žrtve tuđeg nerada. Ili nemamo zakone, ili ih imamo ali se ne poštuju. Ne zna se ko su vlasnici klubova, ko je odgovoran. Svi pričaju o privatizaciji klubova, Zakonu o sportu, a niko ne pominje igrače, koji su sigurno najugroženiji u Evropi – dodao je.

Povezana vest:  Nica sa igračem manje pobedila Olimpik iz Liona

Poledica je, kao i pre dve godine predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater, igrače poredio s modernim robovima.

-U Srbiji igraju uglavnom za 200 ili 300 evra, retki su klubovi koji im uplaćuju socijalno ili zdravstveno osiguranje. Zbog fudbala su napustili školovanje, a po završetku karijera njih 90 odsto postanu socijalni slučaj. Retko ko od njih zaradi neke velike pare da obezbedi egzistenciju – istakao je Poledica.

Predsednik udruženja igrača takođe je ocenio i da bi fudbalski organi trebalo da odlože derbi Crvene zvezde i Partizana, koji je zakazan za 23. oktobar, ako se proceni da postoji velik rizik od novih izgreda huligana.