Marakana139. DERBI

Apel učesnika predstojećeg derbija

 

Povodom predstojećeg 139. „večitog derbija“ Fudbalski klub Crvena zvezda, Fudbalski klub Partizan, Zajednica Jelen Super lige i Fudbalski Savez Srbije upućuju

 

APEL JAVNOSTI

 

Svesni smo povećanog rizika koji ovaj duel večitih rivala nosi sa sobom u odnosu na sve dosadašnje utakmice.

Upravo zbog skorašnjih dešavanja dobili smo uverenja od državnih organa da su spremni da učine sve u okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja da preduprede nerede i kršenje zakona. Sa posebnom pažnjom pristupiće se neposrednoj zaštiti aktera derbija, službenih lica i svih ostalih učesnika derbija.

Zajednica Super lige kao organizator takmičenja i FK Crvena zvezda kao organizator utakmice spremni su da, uz saradnju MUP-a i FK Partizan na adekvatan način organizuju utakmicu uz potpunu bezbednost i u skladu sa propisima.

Povezana vest:  Milinković: Veoma važni bodovi

Interes srpskog fudbala i društva u celini je da se meč odigra u sportskoj atmosferi, bez incidenata i da se otkloni ružna slika stvorena poslednjih dana u javnosti.

Apeluje se na navijače oba kluba da sportskim i korektnim navijanjem, bez bilo kakvih incidenata i upotrebe zabranjenih navijačkih sredstava, dokažu da nisu huligani i da najznačajnija utakmica srpskog fudbala, dešavanja pre i posle nje, mogu da proteknu u uzornoj atmosferi i predstavljaju istinski sportski spektakl.

Takođe, apel upućujemo sadašnjim i nekadašnjim akterima derbija, kao i svim sportskim radnicima, da u zvaničnim izjavama budu umereni i korektni, uz poštovanje rivala.

Shodno tome izjavljujemo:

– Mi se odlučno distanciramo od svih koji diskredituju svakog pravog fudbalskog navijača.

– Mi ćemo se svim snagama boriti za vraćanje i očuvanje ugleda i dobrog imena sportskih klubova i srpskog sporta.

Povezana vest:  Milanović: Igraćemo strpljivo protiv Partizana

– Mi ćemo učiniti svaki napor i koristiti sva dostupna i legitimna sredstva kako bi se osiguralo da se događaji poput nedavnih iz Đenove, više nikad ne ponove.

– Mi koji smo pravi sportisti i navijači, koji delimo ideje sporta i verujemo u svoje klubove, nećemo dozvoliti da nekolicina vandala uzurpira sport, a samim tim i nanese štetu ne samo imidžu klubova, nego i srpskoj državi u celini.

– Mi ćemo se pobrinuti da sportisti ne odrastaju okruženi nasiljem i mržnjom, i da se vaspitaju u duhu pravih sportskih vrednosti i steknu pravilan građanski stav.

– Mi nećemo dozvoliti da ljude, koji veruju u klubove i podržavaju ih u njihovoj sportskoj borbi, bilo ko i bilo kada koristi u svrhu dostizanja svojih nesportskih ciljeva.

Povezana vest:  Engleska povukla kandidaturu za organizaciju SP-a 2022. godine

Radi dostizanja zacrtanih ciljeva, pozivamo na:

 

– Ujedinjenje napora države, klubova, navijača i celokupnog društva u borbi protiv nasilja u sportu.

– Preduzimanje svih neophodnih mera kako bi se sportski događaji odvijali u duhu fer pleja.

– Organizovanje aktivnosti usmerenih na prepoznavanje i odstranjivanje huligana među navijačima, koji svoje radnje prikrivaju imenima klubova.

– Saradnju građana Srbije i svih javnih, društvenih i državnih organizacija, koji se zalažu za iskorenjenje nasilja u sportu, na stadionima, na tribinama i ulicama naše države.

Verujemo da će se oni, kojima je stalo do srpskog fudbala i sporta, pridružiti ovoj poruci. Nas je mnogo, i zajedno ćemo pobediti nasilje!

 

Beograd, 21. oktobar 2010.

FK Crvena zvezda

FK Partizan

Zajednica Jelen Superlige

Fudbalski Savez Srbije