italija_logoIgrači ponovo prete štrajkom u Seriji A

 

Italijanskom fudbalskom prvenstvu ponovo preti štrajk igrača, pošto su pregovori čelnika Serije A i Sindikata fudbalera prekinuti i ne zna se kada će biti nastavljeni. Krajem prošlog meseca dve strane su se dogovorile da ne bude ranije najavljenog štrajka upozorenja. Igrači su tada upozorili čelnike Lige da će stupiti u štrajk ako do 30. novembra ne bude postignut dogovor.

Predsednik Serije A Mauricio Bereta zatražio je od predsednik Fudbalskog saveza Italije Đankarla Abetea da interveniše i natera sindikat igrača na nove pregovore.

Povezana vest:  LIGA EVROPE, Dinamo, Benfika, Tvente i Spartak u četvrtfinalu LE

-Mi smo otvoreni za sve vrste razgovora, ali je Serija A podigla zid ispred nas i ne pokazuje želju da pregovara. To što oni pričaju je čista demagogija, a počinje da liči i na diktaturu – rekao je fudbaler Milana Masimo Odo, koji je prošlog meseca i najavio štrajk upozorenja.

Odo je naveo da se stavovi sindikata i rukovodstva lige potpuno razlikuju.

Povezana vest:  Venger: Sančez nije spreman, ali će pokazati pravo lice

-Pričamo o pravima radnika, o tome da li svaki fudbaler može da odabere gde će da igra – dodao je Odo.

Predsednik Serije A Bereta naveo je da su dosadašnji pregovori bili neozbiljni.

-Možda je ovakvo ponašanje i deo taktike igrača. Ne možemo, kao do sada, da na svakih 15 dana razgovaramo po dva sata. Potrebni su nam ozbiljni, danonoćni pregovori – kazao je Bereta.

Igrači zahtevaju da potpišu kolektivni ugovor i traže da fudbaleri kojima ugovor uskoro ističe mogu sami da biraju da li će promeniti klub, kao i da zbog tih odluka ne trpe šikaniranje uprava klubova. U prošlosti je bilo dosta pretnji štrajkovima u Seriji A, ali su one realizovane samo jednom. To se desilo u martu 1996. godine, kada su igrači odbili da odigraju jedno kolo prvenstva.

Povezana vest:  Baloteli spreman za utakmicu protiv Danske

I tada je među problemima koje su mučili profesionalne fudbalere bila nemogućnost da slobodno utiču na izbor kluba.