sep_blater

Blater osniva Komitet za borbu protiv korupcije

 

Presednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater osnovaće Komitet za borbu protiv korupcije, kako bi sprečio da svetsku kuću fudbala i ubuduće potresaju korupcionaški skandali.

Pre dva meseca FIFA je suspendovala dvojicu članova svog Izvršnog komiteta Rejnalda Temarija i Amosa Adamu, koji su bili spremni da prodaju svoje glasove prilikom izbora domaćina Svetskih kupova 2018. i 2022. godine.

Povezana vest:  Del Boske: Ćavi, Injesta i Kasiljas doneli trofeje

-Lično ću se postarati da oformimo takav komitet, kako bi bilo sigurno da u FIFA nema korupcije. Komitet će uvećati naš kredibilitet i imidž, jer ćemo biti transparentniji nego do sada – rekao je Blater.

Prema njegovim rečima, komitet će imati sedam ili devet članova, ne samo iz sveta sporta, već i iz politike, biznisa i kulture, ali on sam neće biti među njima.

-Taj komitet mora da bude potpuno nezavisan u radu, kako bi imao maksimalni kredibilitet, a želeo bih da ga formiramo na kongresu koji će u junu biti održan u Cirihu – rekao je Blater.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA SP 2018, Koleman: Teški porazi od Srbije, ali sada će biti drugačije

Predsednik FIFA je ponovio da se i dalje razmišlja na koji način bi trebalo da se dođe do pobednika u utakmicama grupne faze takmičenja na svetskom prvenstvu koje završe nerešeno, ali je odbacio vraćanje penala.

-Rasprava o tome još traje, a osnovni cilj je da se pronađe rešenje da se do pobede dođe timski, jer je fudbal ekipni sport. To znači da ne razmišljamo o vraćanju penala, gde jedan igrač postaje žrtveni jarac – rekao je Blater.

Povezana vest:  Baloteli zbog konjunktivitisa propušta meč sa Engleskom

Prema njegovim rečima, predlog bi trebalo da bude usvojen na vreme, da bi novo pravilo noglo da bude primenjeno na Svetskom kupu u Brazilu 2014. godine.