futsal

Sekretar za sport i omladinu grada Beograda Aca Kovačević uspešno vodi reprezentaciju Srbije u malom fudbalu

Gradski sekretar za sport i omladinu Aca Kovačević, pored vođenja sekretarijata, beleži i sjajne rezulate na selektorskoj klupi reprezentacije Srbije u malom fudbalu. Kovačević je na nedavno završenom kvalifikacionom turniru u Holandiji uspeo da, po treći put, pod njegovom selektorskom palicom, odvede reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo u futsalu, beležeći istorijski rezultat u tom sportu.

– Naša selekcija je na tom turniru imala dosta težak posao, jer se našla u grupi sa domaćinom i reprezentacijama Rusije i Finske. Srbija je, pored poraza, nerešenog rezultata i ubedljive pobede uspela da se od 24 reprezentacije kvalifikuje među najbolje selekcije Starog kontinenta, koje će iduće godine biti održano u Zagrebu i Splitu. Takođe, bilo je izuzetno važno da se plasiramo na završni turnir u Hrvatskoj, jer je Srbija istakla kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2014. godine – istakao je Kovačević.

Povezana vest:  Milan: El Šaravi nije na prodaju

On je podsetio da je reprezentacija na prethodna dva Prvenstva Evrope zauzela petu poziciju, kao i da je rangirana među prvih 10 selekcija sveta.

– Srpsku reprezentaciju očekuju u decembru ove godine prvi krug kvalifikacija – po grupama, za Svetsko prvenstvo u Tajlandu, koje se takođe održava 2012. godine, dok će naredna faza verovatno biti eliminacionog karaktera. To će biti poseban izazov za našu selekciju koja dosad nije imala priliku da se takmiči na najvećoj smotri fudbala – najavio je Kovačević uz kuriozitet da je upravo on bio kapiten poslednje reprezentacije sa ovih prostora, koja se kvalifikovala na mundijal.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Stampedo uoči utakmice Nigerija - Južna Koreja

Međutim, ta reprezentacija, priseća se Kovačević, diskvalifikovana je te 1992. godine sa takmičenja u Hong Kongu, zbog uvedenih međunarodnih sankcija Ujedinjenih nacija prema tadašnjoj Jugoslaviji. Žreb za Evropsko prvenstvo biće održan 9. septembra 2011. godine u Zagrebu, a pored domaćina i Srbije učešće su obezbedile reprezentacije Rusije, Češke, Ukrajine, Portugala, Italije, Slovenije, Rumunije, Azerbejdžana, Turska i evropskog i svetskog šampiona Španije.

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati 25. kola i tabela nemačke Bundeslige