PELE

Pele zamenik Bekenbauera u timu FIFA za poboljšanje fudbala

 

Najbolji igrač na svetu svih vremena, Brazilac Pele, obavljaće funkciju zamenika predsednika Franca Bekenbauera u timu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) čiji je osnovni zadatak poboljšanje igre u naredne tri godine.

Tim FIFA sastavljen je od bivših fudbalera, sudija i fudbalskih radnika sa ciljem da najpopularniji sport bude zanimljiviji gledaocima.

Kako je prošle godine objasnio prvi čovek svetske „kuće fudbala“ Sep Blater zadatak Bekenbauera, Pelea i ostalih fudbalskih vedeta biće da svojim predlozima i savetima planetarni šampionat 2014. godine u Brazilu „učine mnogo atraktivnijim od prethodnog Mondijala u Južnoj Africi“.

Povezana vest:  Džajić: Najvažnije je da Zvezda odigra dostojanstveno

Najzvučnija imena u timu FIFA biće članovi reprezentacija koje su osvajale pehar namenjen najboljem timu na svetu – Englez Bobi Čarlton, Brazilac Kafu i Francuz Kristijan Karembe.

Među ljudima koji će pokušati da usavrše fudbalsku igru naći će se i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Dejan Savićević i njegov saigrač iz italijanskog Milana Demetrio Albertini.

Njima će društvo praviti bivši kapiten madridskog Reala Fernando Jero i legenda zambijskog fudbala Kaluša Bvalija.

Povezana vest:  Monako u seriji, pobedio Ren i zadržao prvo mesto Lige 1

Čelnici FIFA odlučili su da u tim uvrste i ključne ljude pojedinih kandidatura za šampionate sveta koje nisu dobile podršku. Predsednik Fudbalskog saveza SAD Sanil Gulati, izvršni direktor engleske Fudbalske asocijacije Akes Horn i prvi čovek japanskog Saveza Kodžo Tašima preneće svoja iskustva saradnicima.

Arbitre će reprezentovati Švajcarac Masimo Busaka, Danac Peter Mikelsen i delilac pravde iz Paragvaja Karlos Alarkon.

Povezana vest:  FRANCUSKA LIGA VESTI

U timu FIFA dva mesta namenjena su fudbalerkama. Njih će predstavljati nekadašnja reprezentativka Kanade Šermen Huper i italijanska novinarka Marina Sbardela.

Administraciju FIFA zastupaće šef medicinskog tima Jiržo Dvoržak i generalni sekretar Udruženja profesionalnih fudbalera Teo van Zegelen.

Prvi sastanak panela kojim će rukovoditi Bekenbauer zakazan je za 10. maj u Cirihu. Članovi panela informisaće članice FIFA o svom radu na Izbornom kongresu koji će biti održan 1. juna u tom švajcarskom gradu.